Hem Nyheter EVi – ett smartare sätt att optimera energianvändningen i fastigheter

EVi – ett smartare sätt att optimera energianvändningen i fastigheter

Publicerat av: Redaktionen

EVi, som står för EnergiVision, är ett utav INUstyr egenutvecklat system för optimering av inneklimat samt reducering av energianvändningen i såväl komplexa fastigheter som i enklare byggnader.

EVi - ett smartare sätt att optimera energianvändningen i fastigheter 3Byggnadens tekniska system samverkar med varandra, och säkerställer genom bland annat kontinuerlig energilagringsberäkning, att rätt mängd energi tillförs byggnaden, dygnet runt och året runt.

Tändstickan 3 i Göteborg, ett kontorshus om 12 våningar och ca 14 000 m2 uppfört av Skanska, är ett av det senaste projekten där INUstyr installerat EVi.

– Projektet Tändstickan 3 som utöver projektering och ordinarie styrinstallationer även omfattar vår EVi, har resulterat i ett utfall vi är mycket nöjda med, säger Mikael Mangs Edvardsson, energiprojektledare på INUstyr och fortsätter:

– Byggnaden har från start projekterats för en effektiv energianvändning, för att bland annat uppfylla certifieringen Guld enligt LEED-systemet. Vi har genom uppföljning och optimeringar aktivt jobbat med att effektivisera energianvändningen, och jämfört med den på förhand beräknade energianvändningen för byggnaden är besparingen relativt stor.

– Den projekterade energiförbrukningen för byggnaden uppgår till 72,1 kWh/m2/år, men genom investeringar i effektiva installationssystem, drift- och energioptimering utfört av INUstyr och smart styrning med EVi, reducerades energiförbrukningen till 57,2 kWh/m2/år, med bibehållet gott inomhusklimat och nöjda kunder. En reducering med 207 000 kWh energi per år, eller 20% energibesparing, avslutar han.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>