Hem Nyheter Ny rapport uppmärksammar IoT-enheters många attackytor

Ny rapport uppmärksammar IoT-enheters många attackytor

Publicerat av: Redaktionen

Den kraftiga ökningen av IoT-enheter innebär nya attackytor – som är svåra att överblicka.

Ny rapport uppmärksammar IoT-enheters många attackytor 3Detta konstaterar IT-säkerhetsleverantören Palo Alto Networks i en ny rapport. Rapporten lyfter bland annat fram tredjepartstillverkares programvaror, som ofta ingår i olika komponenter i IoT-enheter, och som kan ha okända säkerhetsbrister.

IoT-trenden medför större och mer spridda attackytor, vilket sannolikt får fler hackare att rikta in sig på IoT-enheterna.

Dessvärre kan varje uppkopplad IoT-enhet utgöra en potentiell risk och dessutom inventeras sällan IoT-enheterna som är anslutna till ett nätverk, vilket gör det omöjligt att hålla reda på vilka enheter som potentiellt kan utsättas för angrepp.

Något som komplicerar situationen är svårigheten att veta hur farlig en IoT-enhet faktiskt är. Ett vanligt misstag under programvaruutveckling och i produktdesignprocesser är nämligen att tredje parts-programvaror och hårdvarukomponenter integreras utan att komponenterna dokumenteras. När man väl har upptäckt en sårbarhet hos en komponent kommer då nästa utmaning; vilka andra enheter hos företagets alla leverantörer och tillverkare har påverkats?

Ur ett användarperspektiv är det dessutom svårt att veta vilka komponenter som byggts in i en IoT-enhet, och vad dessa har för säkerhetsegenskaper. Om någon av komponenterna är sårbar kan en angripare äventyra hela enheten och hitta en väg in till verksamhetens nätverk.

Problemen förväntas öka, menar Palo Alto Networks i rapporten. I en global undersökning som de genomförde tidigare i år rapporterade 89 % av IT-beslutsfattarna att antalet IoT-enheter i deras nätverk har ökat under det senaste året, och mer än en tredjedel (35 %) uppgav en betydande ökning. IDC uppskattar att det kommer att finnas 42 miljarder anslutna IoT-enheter 2025.

Coronapandemin har sannolikt också påskyndat implementeringen av IoT-enheter. Dessa har blivit en förutsättning för att företag ska kunna effektivisera verksamheten och hålla den säker under pandemin.

Palo Alto Networks rekommenderar därför företag att ha överblick över vilka IoT-enheter som är anslutna till nätverket. I samband med produktutveckling behöver tillverkare noga överväga riskerna med användning av bibliotek och programvaror från tredje part.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>