Citrix är på gång med en större uppgradering av sin huvudprodukt Workspace och under konferensen Synergy i Atlanta utlovas förbättringar som ska innebära kraftiga produktivitetsökningar, motsvarande en hel arbetsdag per vecka.
Under förra årets Synergy-konferens började Citrix flagga för utökade analystjänster, något som nu fått allt fastare konturer. Här handlar det inte bara om analys av stora datamängder utan även om funktioner som ska ge ökad prestanda och går under namnet Citirx Analytics for Performance.
– Den tidigare analystjänsten har varit fokuserad på säkerhet men det vi presenterar nu är mer fokuserad på användarupplevelse, exempelvis hur snabbt det går att logga på och prestanda i nätverke och liknande, säger Citrix Sverigechef Mats Ericson i ett samtal med IT-kanalen.
Under Citrixchefen David Henshalls öppningsanförande talas det mycket om just användarupplevelser där ledorden är assisted interactions och intelligent experience, något som nedkallade stora applåder från de 5000 deltagarna. Detta sedan Citrix lovar att man kan spara en hel dags arbete varje vecka, alltså en produktivitsökning med hela 20 procent.
Workspace App lanserade under förra året och nu har Citrix presenterat en större uppgradering som kommer i skarp version senare under hösten.
– Det hela handlar om att förse Workspace med mer intelligenta flöden som leder till att man kan effektivisera arbetsdagen genom att ha allt samlat på ett ställe och med en enda inloggning till de olika tjänster, säger Mats Ericson.
Han beskriver lanseringen av Workspace App som en stor framgång på den svenska marknaden.
– Tittar vi på nyförsäljningen i Sverige under förra året så var över 40 procent av affärerna relaterade till Workspace App så det har tagit otrolig fart. Jag tror vi kommer att se samma utveckling för nästa version. Nu har vi verkligen möjlighet att erbjuda en arbetsyta som täcker allt, exempelvis att kunna publicera allt man behöver på ett och samma skrivbord där allt kan klickas igång utan att man behöver växla mellan olika fönster och behöva komma ihåg olika lösenord. Detta oavsett om man använder lokala program, virtualiserade skrivbord, applikationer och molntjänster eller om filerna finns på molntjänster som Onedrive. Kombinationen mellan detta och individuellt anpassade dataflöden kommer att vara en gamechanger för vårt bolag, säger Mats Ericson.
Hur ser han då på möjligheten att förmå kunderna att gå över till molnbaserade applikationer i stället för applikationer levererade på traditionellt sätt.
– Det vi ser hos kunderna är att man har många hårdkodade beroenden i databaser och liknande som kan innebära en begränsande faktor. Därtill kan det finns en del begränsande policys hos en del kunder, inte minst inom offentlig sektor som måste förhålla sig till legala regelverk. I Sverige ser vi nu att denna typ av policys börjar skrivas om där man öppnar för möjligheten att lägga viss typ av data i molnet, främst då data som inte har den högsta säkerhetsklassningen.
Under Citrix Synergy i Atlanta presenteras ett utökat samarbete med Google där Citrix kunder får möjlighet att provisionera ut virtualiserade applikationer och desktops på ett mer automatiserat sätt än man gjort tidigare. Citrix har tidigare främst använt sig av Microsofts molntjänst Azure men öppna nu även upp för användning av Google Cloud.
Bland relaterade nyheter på Synergy märks även lanseringen av en virtuell version av Citrix SD-WAN som snart ska vara tillgänglig på Google Cloud Marketplace.
Mats Ericson förklarar att företagsnätverk historiskt levererats på en teknik som kallas MPLS (multiprotocol label switching) och är en dedikerad förbindelse som är ganska kostsam och tar en stor del av IT-budgeten.
Med SD-WAN (akronym för software-defined networking in a wide area network) använder man sig i stället av internet fast med en optimeringsfunktion där man får ut mer av bandbredden.
– Därtill går det även att kombinera en vanlig internetförbindelse med en 4g-förbindelse som ger omedelbar failover om en förbindelse går ner, något som användarna inte ens märker av. Det här är något som kommer att förändra hela den globala kommunikationsmarknaden, tror Mats Ericson.
På den svenska marknaden jobbar Citrix men en rad stora partners och integratörer, däribland Atea och Fujitsu och tidigare i år kunde man visa upp ett utökat samarbete med svenskfinska Tieto.
Mats Ericson berättar att Tieto har valt att flytta över sin lokalt installerade arbetsplatstjänst till Citrix molntjänst som man i sin tur paketerar om för sina kunder.
– Det innebär att man lättare kan erbjuda en tjänst som alltid är uppdaterad med möjlighet att skala det hela på ett mer effektivt sätt.