Det svenskgrundade bolaget Lendela, ledande inom digital låneförmedling i Sydostasien med huvudkontor i Singapore, meddelade idag att man framgångsrikt avslutat sin Serie A-finansieringsrunda på 55 miljoner kronor.
Rundan leddes av de Singapore-baserade investerarna Chocolate Ventures, Cocoon Capital, Phillip Capital och Genting Ventures.
Bakom Lendela står den svenske grundaren och VD:n Nima Karimi, samt CMO:n Axel Frändén, som har ett förflutet hos de skandinaviska lånerförmedlarna Lendo och Zmarta Group. Efter snart fem år i Sydostasien har Lendela transformerat marknaden för privatlån i såväl Singapore som Hong Kong, och precis tagit steget in på den australienska marknaden.
“När vi startade Lendela visste vi att det fanns ett behov av en bättre, mer effektiv jämförelseplattform för privatlån i flera marknader i den här delen av världen. En majoritet av befolkningen i Singapore och Hong Kong får begränsad service av storbankerna och det finns lite – om ens någon – transparens när det gäller att jämföra lån för att ta ett informerat beslut”, säger Karimi.
Sedan starten 2018 har Lendela nått flertalet milstolpar med en tillväxt på över 200% per år och lönsamhet i sina kärnmarknader.
Idag hanterar bolaget tiotusentals låneansökningar i månaden och har under det senaste året förmedlat lån till ett värde av en halv miljard kronor. Man planerar att använda det nyligen upphöjda kapitalet för att ytterligare stärka sin position i Singapore och Hong Kong, samt till sin fortsatta satsning i Australien.
“Australien är en marknad som påminner mycket om Sverige när det kommer till kultur och attityder till lån, men också när det gäller digitaliseringen inom bankvärlden. Samtidigt stiger räntorna och det saknas bra alternativ till snabb och precis lånejämförelse, vilket öppnar upp stora möjligheter för oss”, säger Nima Karimi.
En av investerarna som varit med på Lendelas resa sedan 2018 är det svenska fintech-bolaget Clar.
“Vi är enormt stolta över hur Nima och hans team har byggt upp Lendela i tropiska Sydostasien med fyra separata kontor, kulturella och språkliga skillnader och en världsekonomi som har ändrats varje år med pandemi, krig och inflation”, säger Kristian Jacobsson, medgrundare av Clar.