Board International har starka idéer om hur ekonomisk planering bör skötas nuförtiden.
Företagets plattform för planering utnyttjar moderna tekniklösningar för att erbjuda flexibilitet och analyser som leder till verksamhetsbeslut.
Under eventet Board Day får vi veta att låsning till fasta tidsperioder inte längre duger, så glöm den traditionella budgeten.
Hur illa är det med ekonomisk planering i näringslivet? Gavin Fallon på Board International hänvisar till en undersökning som visar att 89 procent av deltagarna i en stor undersökning anger att förutsägbarheten för hur omvärldshändelser påverkar företagen de jobbar på är låg eller obefintlig.
Men de som jobbar med ekonomisk planering kämpar på: 65 procent anger att arbetet har intensifierats under de senaste 18 månaderna. Undersökningen som är gjord av analys- och konsultföretaget BARC (Business Application Research Center) heter The Future of Planning 2021.
Gavin Fallon är chef för Norden och Storbritannien, med flera länder, på Board International. Han berättade om utmaningarna med ekonomisk planering under inledningstalet på företagets digitala event Board Day 2022, som gick av stapeln 8 och 9 juni.
Tre viktiga aspekter
Orsakerna till svårigheterna med ekonomisk planering är flera. Ineffektivitet, byråkrati, brist på förtroende, inaktuella resultat och bristande transparens är några som nämns i BARCs undersökning. Det här är något som Board International strävar att förändra med företagets plattform för ekonomisk planering. Den utmärks av tre ledstjärnor.
- Smartare planering, bland annat genom
- användning av AI och maskininlärning, med resultat som utgör underlag för beslut och genomförande.
- Planeringen integreras med handfasta
- operationella planer, vilket gör att den påverkar verksamheten på ett företag. Och utfallet är synligt.
- Plattformen
- blir ett verktyg för transformation, inte minst genom att ersätta äldre, ej ändamålsenliga, lösningar för planering.
Full fart med Red Bull
Under det inledande föredraget på Board Day berättade Mark Gallagher som är vd på det brittiska företaget Performance Insights om planeringsprocessen i Formel 1. Mark Gallagher som har en bakgrund som hög chef på det framgångsrika Formel 1-stallet Red Bull förklarar att racingcirkusen är ett typexempel på vilka utmaningar som finns med ekonomisk planering.
Formel 1 styrs av fler regleringar än många andra branscher, till exempel gällande säkerhet och tak för hur mycket pengar stallen får satsa. Verksamheten bedrivs till största delen i olika utvecklingscenter och fabriker, men resultatet av arbetet ska åstadkommas på tävlingar i 23 olika länder. Ett stall som Red Bull har fler än tusen anställda, varav 90 procent inte reser med till tävlingarna.
De krav som Gavin Fallon beskrev under sitt tal intygas av Mark Gallagher, inte minst vad gäller regelefterlevnad. Slutsatsen av Mark Gallagher beskrivningar är att transparens och öppenhet i processen för ekonomisk planering är mycket viktiga.