Idag publicerade konsultföretaget Deloitte sin årliga rankning av Sveriges 50 snabbast växande teknikföretag, Sweden Technology Fast 50.
Blockkedjeföretaget Chromaway toppar listan med en ökning i nettoomsättning på 4 747 procent de senaste fyra åren.
– När dammet la sig efter hypen kring blockkedjeteknik har Chromaway visat att det är en gångbar teknologi för framtiden. Deras plattformar och lösningar visar att tekniken redan nu förbättrar och förenklar komplexa processer, och ett bra exempel är deras uppmärksammade projekt för Lantmäteriet. Vi gratulerar dem till en imponerande tillväxt, säger Ester Sundström, partner på Deloitte och ansvarig för Sweden Technology Fast 50.
Chromaway har haft en genomsnittlig ökning i nettoomsättning på 4 747 procent de senaste fyra åren och omsatte 35,8 miljoner kronor under 2019. Chromaways teknik ”Relational Blockchain” möjliggör effektiv implementering av blockkedjor över traditionella databaslösningar, vilket bland annat efterfrågas inom landregistreringsområdet.
Apputveckling, hemautomation och miljöteknik på årets lista
Deloitte publicerar varje år listan Sweden Technology Fast 50 som är en ranking av Sveriges snabbast växande teknikföretag utifrån ökning av nettoomsättning de senaste fyra åren. 2020 års lista är alltså baserad på årsredovisningar 2016–2019, innan pandemin.
På andra plats kommer Raketspel interaktiva produktioner med 3 341 procent ökning i nettoomsättning. Företaget utvecklar mobilspel med fokus på enkel men tillfredsställande spelmekanik. Apputveckling har likt tidigare år stark representation av fler än 10 bolag på listan.
På tredje plats kommer Plejd med 2 704 procent ökning i nettoomsättning. Företaget utvecklar produkter och tjänster för hemautomation, så som smart belysning.
Se hela listan här.
– Att kvalificera till en plats i Deloitte Sweden Technology Fast 50 är en imponerande bedrift, särskilt i en så konkurrensutsatt och snabbt föränderlig miljö som teknikbranschen, säger Ester Sundström. Ett stort grattis till alla bolag på årets lista!
Bland de rankade bolagen finns, likt förra året, också representation inom sektorn Environmental technology av bolag som GAIA Biomaterials, som tillverkar biomaterial och miljöanpassade emballage, OXE marine, som utvecklar miljövänliga dieselmotorer för båtar, och Swedish Neutral som utvecklar system för så kallade ”high voltage networks”.
– Ett ökat fokus på hållbarhet och klimat speglas också i teknikbranschen. Bolag som startade för några år sedan har nu hunnit växa och utvecklas, och det är förstås glädjande att se samhällsnytta förenat med fina ekonomiska resultat, säger Ester Sundström.
Billhop tilldelas Most Disruptive Innovation Award
I priskategorin Most Disruptive Innovation utser Deloitte Digital ett bolag som utvecklar en unik och innovativ produkt eller tillhandahåller tjänster som har en revolutionerande inverkan på marknaden. I juryn ingår Fredrik Oscarson, Swedish Country lead Deloitte Digital, Anna Wikland, Sverigechef Google, Ariella Rotstein, co-lead ICAx, och Isabella de Feudis, vd SVCA.
Most Disruptive Innovation Award 2020 tilldelas företaget Billhop, som också intar plats 25 på listan, med motiveringen:
Årets vinnare är en ny aktör på en väletablerad och hårt reglerad marknad som genom sin tjänst bidrar till att ge livsviktig kraft och energi till svenska och europeiska företag. Genom att nyttja befintlig kort- och bankutbetalningsinfrastruktur ihop med en proprietär teknologi gör Billhop det möjlighet för företag att betala leverantörsfakturor med kreditkort för att få förlängda betaltider och samtidigt säkerställa att leverantören får betalt i tid. I dessa pandemi-tider då smarta, kostnadseffektiva finansieringslösningar kanske är viktigare än någonsin för många företagares överlevnad, är vi glada att kunna ge Billhop årets pris för Most Disruptive Innovation.