Sverige och Ukraina i ett kreativt IT-samarbete
Hem SÄKERHET Sverige och Ukraina i ett kreativt IT-samarbete

Sverige och Ukraina i ett kreativt IT-samarbete

Publicerat av: Redaktionen

För nionde gången arrangerade Sweden-Ukraine Business Forum ett event.

Årets rubrik var ”Tech for Good”. Sigma Software Group arrangerade tillsammans med den Svenska ambassaden i Ukraina.

På Epicenter i Stockholms City samlades ett stort antal åhörare och ännu fler följde eventet via länk. Att vi samlades på Epicenter var nog ingen tillfällighet eftersom det finns många Start Ups där och det var en av hörnstenarna i programmet.

Digitalisering i framkant

En av flera intressanta föreläsare var Sigma Softwares CEO och medgrundare Valery Krasovsky. Han lyfte fram att det finns många likheter mellan Ukraina och Sverige, till exempel affärskulturen och det stora antalet Start Ups. Under eventet var det ett 10-tal Start Ups som, i direktsändning från Kiev, presenterade sina idéer.

Alex Bornyakov är, fritt översatt, Minister för digitalisering av IT-sektorn i Ukraina. Han är även chef för projekt Diia City. Det handlar om att digitalisera 100 % av den offentliga verksamheten. Ett annat mål är att IT-sektorn ska utgöra 10% av Ukrainas BNP.

I Diia City finns ett delprojekt, e-Residency, som är ett kreativt sätt att få entreprenörer att starta sin verksamhet i Ukraina. Med den här digitala tjänsten kan man registrera ett företag, öppna konton med mera utan att åka till Ukraina. Det tar cirka 10 minuter att fylla i sin registrering och ett par sekunder (!) att få svar. Hittills i år har hela 500 000 entreprenörer använt e-Residency.

Hur ser det ut i Sverige?

I Sverige har vi liknande utmaningar när det gäller att digitalisera myndigheter och andra offentliga verksamheter som till exempel skolorna. Sara Corneliusson som är COO på Adventum pratade om hur de vill höja nivån på skolornas digitala hjälpmedel.

I Sverige har vi liknande utmaningar när det gäller att digitalisera myndigheter och andra offentliga verksamheter som till exempel skolorna. Sara Corneliusson som är COO på Adventum pratade om hur de vill höja nivån på skolornas digitala hjälpmedel.

”Den största utmaningen är nog att öka kunskapen och insikten hos de som gör upphandlingar. Alltför ofta köper man in ett system som är ok men inte mer. Kvarvarande analoga delar i flödet gör att man inte når till den nivå av digitalisering som borde vara målet”, menar Sara.

Formpipe levererar mjukvarulösningar till offentliga sektorn i Sverige och Danmark. Bland de Svenska kunderna märks bland annat Skatteverket, Region Stockholm, Örebro Stad och Vinnova. Vi frågar deras Brand Manager Simon Gozzi om vilka utmaningar som de ser?

”En utveckling är att många organisationer de senaste åren i stället för att köpa en komplett IT-lösning har börjat köpa specifika systemlösningar för en del av verksamheten. Det gör att det blir svårt att få ihop ett gediget ekosystem när det gäller IT-miljön. Att det dessutom blir vanligare att de som köper upp olika IT-lösningar inte är kopplade till IT-organisationen gör inte det hela enklare”, svarar Simon.

Hur är det med jämställdheten inom AI?

Sverige och Ukraina i ett kreativt IT-samarbete

Moa Persdotter ansvarig för Vinnovas arbete med jämställdhet, hållbarhet och AI

Flera av dagens programpunkter tog avstamp i hållbarhet och jämställdhet. I paneldebatter och föredrag var det befriande många kvinnor. En av dem var Moa Persdotter som är handläggare på Vinnovas inom jämställdhet, hållbarhet och AI. Hon berättade bland annat om forskning som visar att om män i Sverige reste som kvinnor, generellt sett, skulle utsläpp och energiförbrukning från persontransporter minska med nästan 20 % (Vinnovas rapport om jämställdhet och transportsystemet). Dessutom berättar hon om en oroande utveckling som kan leda till att AI-lösningar kan bidra till att förstärka ett manligt synsätt på flera områden. Vi ber henne att utveckla det faktumet.

”Det handlar dels om en brist på kvinnor som programmerar och skapar algoritmerna i AI-lösningar. Problemet är dock större än könsbalans bland utvecklarna, eftersom det även finns en bristande inkludering av perspektiv. Det innebär kortfattat att det saknas perspektiv så som genus och mångfald inom AI-utvecklingen. Eftersom AI-lösningar riskerar att reproducera samt till och med förstärka ojämlikhet, är det viktigt att perspektiv som genus och mångfald utgör kärnan i utvecklingen från start, snarare än att det adderas i efterhand”, förklarar Moa.

Med den insikten lämnar vi ett mycket intressant event.

Relaterade Artiklar