Bedrägeribrotten som ökar – så skyddar du dig
Hem Säkerhet Bedrägeribrotten som ökar – så kan du skydda dig

Bedrägeribrotten som ökar – så kan du skydda dig

Publicerat av: Redaktionen

Trots att det totala antalet anmälningar mot bedrägeribrott har minskat de senaste åren finns det områden där brotten ökar, framför allt inom nätbedrägerier.

Allt fler blir utsatta för så kallade annonsbedrägerier, social manipulering och befogenhetsbedrägerier.

Och oron för att drabbas är stor – En ny rapport från Telenor visar att 70 procent oroar sig för att få sin identitet utnyttjad på nätet, och över 41 procent menar att de har blivit utsatta för nätbedrägerier.

De allra flesta har blivit utsatta för bedrägeriförsök i form av falska samtal, mejl eller sms och det pratas en hel del om bedrägerier på köp- och säljsidor. Det vi pratar betydligt mindre om är social manipulering, ett brott som ökade under pandemin när många var mer sårbara på grund av isoleringen. Sedan 2019 har anmälningar i kategorin social manipulation ökat med 66 procent och en betydande del av detta är romansbedrägerier.

Bedrägeribrotten som ökar – så skyddar du dig

Vendela Normark Granetoft

–   Det kommer nya metoder hela tiden och attackerna blir mer trovärdiga. Vi behöver vara vaksamma och använda vårt skeptikerfilter oavsett om det handlar om ett tveksamt mejl eller en fråga från en person som skapat förtroende under en tid. Särskilt viktigt är det att dela med oss av våra erfarenheter, kunskapen kanske kan hjälpa någon annan, säger Vendela Normark Granetoft, bedrägeriexpert på Telenor.

Rapporten från Telenor är baserad på brottsstatistik från BRÅ och en undersökning bland Telenors kunder.

Underlagen visar bland annat att nästan 200 000 personer i Sverige anmält bedrägeribrott men att mörkertalet sannolikt är stort. 9 av 10 säger nämligen att de skulle anmäla till polisen om de blir utsatta, men av de som faktiskt råkat ut för det har bara 4 av 10 anmält.

–   Många som blivit utsatta känner sig dumma och skäms, men det är viktigt att komma ihåg att den här kriminella verksamheten bedrivs som stora multinationella bolag med alltmer utstuderade metoder. De är proffs på att lura personer, det är deras levebröd. Jag vill verkligen poängtera vikten av att polisanmäla. En anmälan är en viktig pusselbit för att komma åt nätverken som ligger bakom. Det hjälper också polismyndigheten att få ökad kunskap om hur stort problemet är, menar Vendela Normark Granetoft.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>