Oron för ransomware ökar – svenska företag efterlyser mer engagemang från ledningsgruppen
Hem Säkerhet Oron för ransomware ökar – företag efterlyser mer engagemang från ledningsgruppen

Oron för ransomware ökar – företag efterlyser mer engagemang från ledningsgruppen

Publicerat av: Redaktionen

Lågt intresse för cybersäkerhetsfrågor gör att företagsledningar tenderar att hellre slänga pengar på problemet än att utveckla förståelse för utmaningarna.

Trend Micro publicerar idag en ny underökning som visar hur företagsledningars låga engagemang för cybersäkerhetsrelaterade frågor riskerar att äventyra investeringar och utsätta företag för ökade risker.

Över 90 procent av svenska IT-beslutsfattare och verksamhetsansvariga som medverkar i undersökningen är särskilt oroade över risken för ransomware-attacker.

Trots att oron över ökande cybersäkerhetsrisker är utbredd, uppger bara 58 procent av de tillfrågade svenska IT-teamen att de diskuterar cyberrisker med företagsledningen åtminstone en gång i veckan.

Svenska företags investeringar i cybersäkerhet är dock inte på kritiskt låga nivåer. Hos en tredjedel (34 procent) av de företag som representeras i studien ligger ”cyberattacker” i topp när det kommer till var mest pengar läggs för att minska affärsrisken. Knappt hälften, 43 procent, säger att de nyligen ökat sina investeringar i cybersäkerhet för att hantera och minska riskerna för ransomware-attacker och andra säkerhetsintrång.

Oron för ransomware ökar – svenska företag efterlyser mer engagemang från ledningsgruppenDock visar ett lågt engagemang hos företagsledningar i kombination med ökade ekonomiska investeringar tendenser på att företagen hellre ”slänger pengar på” problemet, i stället för att försöka förstå cybersäkerhetens utmaningar och investera långsiktigt. Ett angreppssätt som riskerar att undergräva mer effektiva strategier och riskera större ekonomiska förluster. Bara 41 procent av de svenska respondenterna uppger att begrepp som “cyberrisk” och “hantering av cyberrisker” är välkända i hela verksamheten.

– Tidigare kunde sårbarheter förbli outnyttjade i månader eller till och med år efter att de upptäckts, idag handlar det om timmar eller mindre än så, säger Jean Diarbakerli, säkerhetsrådgivare på Trend Micro. Cheferna på företagen förstår att de har ett ansvar att hålla sig informerade, men känner sig ofta överväldigade av hur snabbt hotlandskapet utvecklas, och här är kommunikationen mellan IT-team och resten av företagsledningen avgörande – den måste bli bättre.

En stor majoritet, 82 procent, vill hålla fler personer inom verksamheten ansvariga för att hantera och minska dessa risker, vilket skulle kunna bidra till en företagskultur där säkerhet finns inbyggd i hela verksamheten. Den största gruppen, 39 procent, tycker att företagets VD är ansvarig för cybersäkerheten, följt av IT-chefen, 35 procent. Andra icke IT-roller som respondenterna håller ansvariga är marknadschefen (24 procent) och ekonomichefen (23 procent). Så få som 4 procent anser att cybersäkerheten är hela verksamhetens ansvar.

Undersökningsresultatet följer upp på tidigare data från Trend Micro, som visade att det finns en oenighet mellan IT-chefer och företagsledare om vem som är ytterst ansvarig att hantera och mildra cybersäkerhetsrisker, samt en utbredd självcensur hos IT-team som känner press att tona ner allvaret i cyberriskerna för företagsstyrelsen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>