Nu är Startup Remote igång i skarpt läge, vårt nya helt digitala affärsstödsprogram för idébärare i inlandet.
Programmet består av fem digitala workshops där deltagarna provskjuter sin affärsidé tillsammans med oss för att ta reda på om den har potential att lyckas på en marknad eller inte.
Tre affärsidéer och fyra affärsidébärare ska gå programmet, från november till februari.
– De idéer vi valt ut har bedömts utifrån samma måttstock som vi alltid använder i tidiga skeden. Vi vill se ett frö till en skalbar affärsidé som man tror fyller ett hål på marknaden, och förstås modiga och nyfikna idébärare. Vi är supernöjda med startfältet, säger Hillevi Lindelöf, affärsutvecklare.
”Rätt från början”
Civilingenjörerna tillika paret Maria och Jens Nylander i Lycksele utvecklar en patenterad metod för att automatiskt trimma ändarna på valsad tråd i trådvalsverk. Ett tungt och farligt arbete som i alla tider gjorts manuellt.
– Det här är ett arbetsmiljöproblem. Trådbunten kan bli 500 grader och bränn- och klämskador förekommer. Andra har försökt lösa det här, men genom att imitera det manuella. Vi har utvecklat en robotlösning som ersätter det manuella med en helt ny typ av process, säger Jens.
Det som började som en arbetsmiljölösning har visat sig ha andra fördelar också.
– Vår lösning kräver en operatör. Det är ett tekniskt, inte ett fysiskt arbete. Det gör arbetsplatsen mer jämställd. Själva trimningen blir också mer noggrann, sparar skrot och gör tillverkningen mer energieffektiv, säger Maria.
En första prototyp har utvecklats i samarbete med ett företag i Italien. Nästa steg är att utveckla en fullstor variant i samarbete med en partner inom industrin. Företagarerfarenheter har duon gott om, men Startup Remote blir ett sätt att göra rätt från början i det nya företaget.
– Vi har väl egentligen inte arbetat så strukturerat tidigare. Nu får vi hjälp att jobba igenom viktiga bitar i rätt ordning och på rätt sätt, säger Maria.
Spänner bågen i inlandet
För inkubatorn är det digitala programmet ett första test på en ambitionshöjning riktad mot inlandet.
– Uminova Innovation har ett regionalt uppdrag och vi vill spänna bågen för att nå ut till fler idébärare som inte bor vid kusten. Med dagens teknik tror vi att det går alldeles utmärkt att ge affärsstöd också digitalt, säger Elin Pudas, idéscoutare hos Uminova Innovation.
Under hösten har Elin och kollegor samarbetat med näringslivskontor ute i inlandskommunerna för att få feedback på upplägg och hjälp att nå ut.
– Det finns oerhört engagerade och kunniga näringslivsutvecklare i inlandet, och de känner sitt upptagningsområde bäst. För oss har det varit värdefullt att lära oss hur de jobbar. Vi besökte under hösten Lycksele och Åsele för att marknadsföra programmet och prata med nyfikna. Vi åkte dit för att inspirera och åkte hem minst lika inspirerade vi också, säger Elin.
Deltagare i vinterns Startup Remote
🚀 Atrimak, Maria och Jens Nylander i Lycksele
En patenterad metod för att automatiskt trimma ändarna på valsad tråd i trådvalsverk. Atrimaks lösning är snabbare och mer exakt än manuell hantering, och eliminerar farliga arbetsuppgifter.
🚀 Redskapshållare för neonatalvård, Erik Sundberg i Södra Sunderbyn
Utveckling- och produktion av medicintekniska hjälpmedel att användas vid vård av nyfödda. Erik får stöd från Innovationskontoret vid Umeå universitet, därför kan Erik gå programmet trots Norrbotten som hemort.
🚀 App för att hitta nya vänner, Matilda Jonsson i Åsele
Vill lösa problemet med hög ensamhet och göra det enklare för vuxna att hitta nya kompisar med samma intressen.