Senaste Ekonomi- och pensionskollen från AMF visar att kvinnor har en mer dyster syn på såväl den egna ekonomin som Sveriges ekonomiska utveckling än vad män har.
Undersökningen visar också att många får dåligt samvete när de tänker på sin pension, och att det är vanligare bland kvinnor än män.
AMF mäter i Ekonomi- och pensionskollen löpande allmänhetens syn på ekonomi och pension. Den senaste undersökningen visar att många svenskar upplever både skuld och oro när de tänker på sin pension. Även när det gäller den egna ekonomin är många oroliga.

Johan Holmer, AMF
– Särskilt tydligt är detta bland kvinnor, där var tredje uppger att de får dåligt samvete när de tänker på sin pension – jämfört med var fjärde man. När det gäller den egna ekonomiska framtiden är hälften av kvinnorna oroliga – medan knappt fyra av tio av männen är det. Senaste halvåret har varit otroligt stökigt, och under den här mätperioden har vi gått igenom Donald Trumps tullkaos samt en eskalering i mellanöstern. Det brukar slå igenom relativt fort när vi mäter hur optimistiska och pessimistiska allmänheten är.
Undersökningen visar också en tydlig oro för Sveriges ekonomiska framtid.
– Det är tydligt att många känner sig osäkra inför framtiden, både vad gäller sin egen ekonomi och landets. Av kvinnor är sju av tio oroliga för Sveriges ekonomiska situation och bland männen är motsvarande siffra sex av tio. Många är fortsatt pressade av de senaste årens höga räntor och inflation. Givet att bolåneräntorna gått ned en del och att inflationen fallit tillbaka kan det hända relativt mycket relativt fort i våra mätningar under hösten.
Från undersökningen:
När jag tänker på min pension får jag dåligt samvete (män): 24 procent
När jag tänker på min pension får jag dåligt samvete (kvinnor): 34 procent
Jag är orolig för den ekonomiska situationen i Sverige (män): 56 procent
Jag är orolig för den ekonomiska situationen i Sverige (kvinnor): 66 procent
Jag är orolig för min ekonomiska framtid (män): 37 procent
Ja är orolig för min ekonomiska framtid (kvinnor): 51 procent
AMF genomför varje kvartal ca 1 600 intervjuer med allmänheten, 20-75 år, riksrepresentativt.