10 tips för att vinna budgivningen
Hem FASTIGHETER 10 tips för att vinna budgivningen

10 tips för att vinna budgivningen

Publicerat av: Redaktionen

Alla som någon gång köpt en bostad har ställt sig frågan: hur vinner jag över konkurrenterna?

Här är 10 strategier som hjälper dig att vinna budgivningen på drömbostaden.

När du ska köpa nytt boende är det många saker att hålla reda på. Var du vill bo, hur du vill bo, hur mycket du är beredd att betala, och så vidare. Och när du sedan hittat det perfekta boendet kommer nästa steg: budgivningen. För den som aldrig har köpt hus förut kan budgivningen kännas skrämmande – det är ju trots allt mycket pengar som står på spel.

Och man kan faktiskt se på det som ett spel. Vilket är då det bästa sättet att vinna?  Här får du tio strategier som gör dig till en segrare i budgivningsspelet.

1.    Skaffa lånelöfte

Ett lånelöfte gör att mäklaren ser dig som en seriös spekulant. Om det syns att du kan betala blir mäklarens arbete snabbare och mer effektivt. Så kontakta din bank, förklara situationen och få ett löfte om hur mycket du får låna, exempelvis hos Danske Bank. Glöm inte tala om för mäklaren att du har ett lånelöfte.

2.    Sälja eller köpa först?

10 tips för att vinna budgivningenOm du köper nytt innan du har sålt din befintliga bostad finns det en risk att mellanskillnaden inte blir så stor som du hoppats. I värsta fall kan försäljningen av din befintliga bostad klappa igenom, och det kan få stora konsekvenser för ditt bostadsköp. Försök därför att sälja först. Nackdelen är att det kan bli stressigt att hitta nytt boende innan du måste lämna det gamla, men å andra sidan vet du vad du har råd att köpa. Vid en budgivning kan du dessutom agera snabbare och mer beslutsamt, vilket kan vara till din fördel.

3.    Sätt ett maxbud

Sätt ett maxbud och ha is nog i magen att veta när du ska hoppa av. Det är lätt att tänka “bara lite till så vinner jag budgivningen”. Fall inte i den fällan. Om belåningsgraden på din nya lägenhet ökar kan det innebära att dina räntekostnader blir högre än du räknat med.

4.    Lägg känslorna åt sidan

Det är lätt att bli kär i en bostad och börja fantisera om ett liv där. Då är det lätt att rättfärdiga högre och högre bud. Gör inte det! Kom ihåg att en bostad ju också är en investering. Försök att vara objektiv i den mån du kan. I framtiden kanske du kommer sälja bostaden och då vill du säkert att det ska bli en lönsam affär.

5.    Buda före den publika visningen

Ja, det går faktiskt att buda före den öppna visningen. Kontakta mäklaren och försök få se huset eller lägenheten i förväg. Om den passar dig, så lägger du ett bud med villkor att det inte blir någon visning.

Det du måste veta då är prisnivån i området (du kan kolla på Booli.se och se vad andra objekt i området gått för). Se till att budet inte är för lågt.

Incitamentet för säljaren är att slippa oroa sig över prisbilden och istället få ett snabbt avslut. Incitamentet för dig är att du inte riskerar en budgivning som drar iväg över dina förväntningar.

6.    Höj med stora belopp

Om någon höjer med 10 000 kronor så klappar du i med 100 000 kronor. Den här strategin visar dina motståndare att du verkligen har bestämt dig. Du ska köpa och du tänker buda tills bostaden är din. Om du verkligen vill köpa kommer du troligen lyckas.

Risken med den här strategin är att du kan råka buda onödigt högt på slutet när de andra ändå var nära att ge upp. Å andra sidan kan det ha varit din strategi som fick dem att ge upp. Kom dock ihåg tips nummer 3: håll dig till ditt maxbud!

7.    Höj snabbt och med små belopp

Du kan också tänka tvärt om. Här är ett smart knep om du vill trötta ut motståndarna. Om du höjer ditt bud så fort mäklaren meddelar att det kommer ett nytt är risken minimal att du blir överspelad. Samtidigt betalar du inte mer än nödvändigt, eftersom du ökar så lite hela tiden.

Det här kan göra att motståndarna inte orkar längre, utan hoppar av.

Så om någon höjer med 100 000 kronor, höj omedelbart – men bara med 10 000 kronor. Håll på så till motståndarna hoppar av budgivningen.

8.    Chockbuda

Att chocka de andra spekulanterna genom att buda så mycket du kan från början är ett sätt att skrämma bort andra. Om du ser att objektet är satt medvetet lågt, en strategi som en del mäklare använder, lägg ett rejält bud som ändå ligger inom ramen för din budget. Chansen är stor att flera av de andra spekulanterna hoppar av.

En fördel är också att du inte spräcker din budget om du sätter ett tydligt tak och stannar där.

Nackdelen är att du lätt budar mer än du behöver om du inte vet ungefär vad bostaden är värd.

9.    Var flexibel mot säljaren

En säljare kan befinna sig i olika situationer. Om han eller hon redan köpt något annat kan det vara värdefullt att ge snabbt tillträde till ditt bostaden som säljs. Om säljaren å andra sidan inte köpt något kanske det behövs en längre tid innan du får flytta in. Genom att vara flexibel kan du vinna en stor fördel hos säljaren och kanske till och med få ett lite lägre pris för att du är tillmötesgående.

10.                Sätt villkor på ditt bud

Om du har ordentligt starka nerver kan du villkora ditt bud. Genom att säga “det här budet gäller bara idag”, eller “det här är mitt sista bud, men då skriver vi kontrakt idag”, kan du stressa säljaren lite, förutsatt att du har högsta bud. En bra tumregel i det här sammanhanget är att inte låta säljaren sova på saken. Annars är det mycket som kan hända: en ny budgivare kommer in i sista stund, en annan spekulant har lyckats ordna mer pengar, och så vidare.

Förhoppningsvis kan du få hjälp av tipsen när du ställs inför din nästa budgivning. Ett bonustips är att sätta dig in i vilka regler som gäller för budgivning.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>