Hem SÄKERHET Två områden har toppat IT-säkerhetsagendan sedan 2003

Två områden har toppat IT-säkerhetsagendan sedan 2003

Publicerat av: Redaktionen

IT-säkerhetsföretaget Barracuda Networks visar i en global studie att e-post och nätverk varit de två teknikområden som IT-ansvariga prioriterat högst sedan företaget grundades för 15 år sedan.

Två områden har toppat IT-säkerhetsagendan sedan 2003 2

Studie visar på ett kommande skifte vad gäller prioriteringar inom IT-säkerhet.

De 1 500 medverkande förutspår samtidigt att AI och molnet om 15 år kommer att vara de två områden som väger tyngst inom cybersäkerhet.

Studien som bygger på svar från IT- och säkerhetsansvariga i EMEA, Nord- och Sydamerika samt Asien visar på ett kommande skifte vad gäller prioriteringar inom IT-säkerhet. Övergången till molnet och en framtid där AI kan vara både vän och fiende förväntas prägla IT-säkerhetsagendan 15 år framåt i tiden.

– Studien visar på den betydelse en relativt gammal teknik som e-post har inom IT-säkerhet. När man ser framåt är det samtidigt tydligt att molnet och AI kommer att få en mer framskjuten position inom IT-säkerhet, tillsammans med e-post och nätverk. Den avgörande frågan blir hur nordiska företag tar till sig ny teknik som kan skydda hela verksamheten från en hotbild som hela tiden förändras, säger Peter Gustafsson, ansvarig för Barracuda Networks verksamhet i Norden.

Studiens resultat i korthet:

Nätverk och e-post i topp år 2003 och 2018
IT-ansvariga uppger att säkerhet för e-post och nätverk varit viktigast både 2003 och 2018. 25 procent angav att e-post var viktigast 2003. Motsvarande siffra för 2018 är 23 procent. Nätverkssäkerhet kom på andra plats 2003 och 2018, med 24 respektive 22 procent.

Från virus till ransomware

År 2003 identifierade de medverkande virus (26 procent) samt spam och maskar (18 procent) som de främsta säkerhetshoten. På frågan vilka hot som i dagsläget är högst prioriterade svarade 24 procent ransomware och 21 procent phishing/spear phishing.

Säkerhet i molnet

25 procent av de medverkande svarade att molnsäkerhet kommer att vara deras högst prioriterade område 15 år framåt i tiden. Motsvarande siffra för e-post, nätverk och datasäkerhet var 14 procent. Den här förändringen har skett gradvis där endast tre procent angav molnsäkerhet som högsta prioritet år 2003.

AI är ett tveeggat svärd

Av de 1 500 medverkande svarade 31 procent att AI är den nya teknik de kommer att använda för att förbättra IT-säkerheten. 43 procent svarade att den ökade användningen av AI och maskininlärning är det område som kommer ha störst betydelse inom IT-säkerhet år 2033. Samtidigt angav 41 procent att de bedömer att AI blir det vanligaste hjälpmedlet för attacker 15 år framåt i tiden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>