The war for talent: så ska AI hjälpa banksektorn
Hem Finans The war for talent: så ska AI hjälpa banksektorn

The war for talent: så ska AI hjälpa banksektorn

Publicerat av: Redaktionen

[DEBATT] Många finansiella organisationer står inför hård konkurrens om högkvalificerad personal.

Attraktiva kompensationer och förmåner kommer i sig inte att vara tillräckligt för att säkra den flexibla arbetsstyrka som banker behöver utan finansiella institutioner måste noggrant granska sin företagskultur och de medarbetarupplevelser som de erbjuder.

Att bygga och underhålla en högpresterande och framtidssäkrad arbetsstyrka kräver att företagen i fråga tar hand om och uppmärksammar sina talanger.

De nya teknologierna artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) kan på många sätt hjälpa HR-team att identifiera och tackla kompetensgap för att hjälpa deras organisationer att skapa en arbetsstyrka som står redo för det som kommer härnäst.

Genom att tillhandahålla insikter och prognoser som identifierar och anpassar färdigheter till jobb omvandlar AI och ML medarbetardata till en strategisk fördel. En kombination av data, teknologi och automation kan hjälpa chefer och ledare inom finansbranschen att fördela resurser mer effektivt, förbättra produktiviteten och att allmänt få bättre användning av sina talanger. Idag söker mer eller mindre hela finanssektorn efter medarbetare med starka dataanalytiska och tekniska färdigheter för att hjälpa dem att förutse- och svara till förändringar. Enligt en undersökning vi på Workday gjort tillsammans med PwC, rankar hela 98 procent av finansiella tjänsteorganisationer teknisk kompetens och förmågan att anpassa sig till nya teknologier som den viktigaste färdigheten de behöver utveckla under de kommande fem åren.

För att vara konkurrenskraftiga och fylla sina arbetskraftsbehov måste finansiella organisationer även komplettera extern rekrytering med intensiv kompetensutveckling. Det är här AI och ML kommer in i bilden och möjliggör minskad fokus på traditionella examina och linjär karriärutveckling för att istället anta en mer färdighetsbaserad inställning.

The war for talent: så ska AI hjälpa banksektornGenom att tillhandahålla insikter och prognoser som identifierar och anpassar färdigheter till det jobb som ska utföras omvandlar AI och ML medarbetardata till en strategisk fördel. Kombinationen av data, teknologi och automation kan hjälpa ledare och chefer inom finansbranschen att fördela resurser mer effektivt, förbättra produktiviteten och få bättre användning av sina talanger. När människor och AI samarbetar allt närmare inom banksektorn kommer företag att kunna bli mer effektiva, flexibla och anpassningsbara. Nyckeln är att förstå att AI och ML handlar om människor och förstärker dem istället för att ersätta dem.

AI och ML: Framtiden för banksektorn

Överlag är banker optimistiska gällande sin sektor: 64 procent av ledare och chefer inom finansbranschen världen över tror att bank- och kapitalmarknaderna kommer att ha fortsatt tillväxt. Många fokuserar därmed på att lägga grunden till långsiktig framgång. Teknologi, kundnöjdhet och innovation anges som de främsta prioriteringarna för förbättrad konkurrenskraft inom banksektorn, före till och med lönsamhet och marknadsandelar.

Enligt en ny undersökning från Deloitte som besvarats av IT- och affärsverksamhetschefer, uppger 86 procent av AI-användare inom finansiella tjänster att AI kommer att vara mycket- eller till och med helt avgörande för deras företags framgång de kommande två åren.

När vi ser framåt står det klart att chefer och ledare inom finansbranschen måste lära sig att koppla AI och ML till affärsvärde och tillväxt, samtidigt som de upprätthåller förtroende, öppenhet och ansvar. De innebär bland annat att förbereda sin arbetsstyrka genom förändringshantering och kompetensutveckling, såväl som att uppdatera äldre system och förbättra kvaliteten och tillgängligheten av data.

Fredrik Nylander, chef för norra Europa och tillväxtmarknader, Workday

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>