En ny undersökning från OutSystems, ledande inom applikationsutveckling, visar att teknikskulder, exempelvis överskott av ofunktionell kod som bromsar flöden i system, tar en stor del av budgeten för IT-chefer.
Resultatet blir minskad innovation och sämre konkurrenskraft.
”Gammal kod tillsammans med nya generationer av mobila appar och SaaS-lösningar skapar utmaningar som tar resurser som annars skulle kunna läggas på innovation,” säger Michael Söderholm, ansvarig för OutSystems i Sverige. ”Vår undersökning visar att det finns risk att teknikskulder ökar ytterligare om man inte vågar pröva nya angreppssätt.”
Teknikskulder tar i genomsnitt 41 procent av IT-budgetarna i större organisationer och undersökningen visar att det får negativa följdeffekter. För 69 procent av IT-cheferna ses det exempelvis som ett stort hot mot förmågan att skapa innovation. Teknikskulderna skapar också utmaningar när organisationer pressas att möta ständiga förändringar på marknaden och korta deadlines, samtidigt som hänsyn måste tas till gammal teknik.
Flera faktorer ökar skulden
Resultatet från undersökningen visar också att det är många orsaker till att teknikskulderna växer, där en majoritet av IT-cheferna, 52 procent, lyfter fram att förekomsten av för många utvecklingsspråk och ramverk, och 49 procent lyfter fram för hög personalomsättning i utvecklingsteam och 43 procent nämner det faktum att brister accepteras för att kunna nå korta släppdatum.
”Vi ser nu hur många företag vill stärka sin konkurrenskraft efter pandemiåret och därför behövs nya angreppssätt som gör det möjligt att skapa innovation i rätt takt och i rätt skala för att skapa konkurrensfördelar,” säger Michael Söderholm på OutSystems.