Untitled 9
Hem Nyheter Fintech-bolagets vd om bakvägen till börsen: ”En rivstart”

Fintech-bolagets vd om bakvägen till börsen: ”En rivstart”

Publicerat av: Redaktionen

Med nya storägare som Sinch-grundarna och fastighetsmiljardären Ilija Batljan på ägarlistan var det dags för fintech-bolaget Tessin att ta klivet ut på NASDAQ First North.

Här berättar Tessins VD om en annorlunda börsresa.

Tessin grundades 2014 av entreprenörerna Erik Nordin, Niels Bosma och Jonas Björkman med affärsidén att tillhandahålla en digital plattform där både privatpersoner och företag kan investera i lån till fastighetsbolag. Målet har alltid varit att börsnotera Tessin för att kunna dra nytta av den publika kapitalmarknaden som ett sätt att accelerera tillväxten.

Våren 2021 var tiden inne och bland annat fastighetsmiljardären Ilija Batljan och techbolaget Sinchs grundare Björn Zethraeus, Kristian Männik, Robert Gerstmann och Henrik Sandel klev in som nya storägare i Tessin. I samma veva lämnade Jonas Björkman över stafettpinnen och VD-rollen till Heidi Wik, tidigare chef för bankverksamheten på Forex Bank.

”Det var minst sagt en rivstart och vi känner oss stolta och hedrade över att addera två så starka namn på Tessins ägarlista. Efter 15 år inom bank- och finanssektorn ser jag fram emot att bli en del av framtidens finansieringslösningar och leda nästa fas av Tessins strategiska utveckling.” kommenterar Heidi Wik, vd för Tessin Nordic Holding AB.

Kraftigt övertecknad nyemission

Inför noteringen genomfördes en riktad nyemission som blev kraftigt övertecknad. Emissionen var begränsad till maximalt 38,5 miljoner kronor, men stängde med intresseanmälningar på närmare 100 miljoner kronor.

Både Sinch-grundarna och Ilija Batljan, som är vd och grundare av börsnoterade Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) deltog i den riktade emissionen och äger idag cirka sex respektive fem procent av Tessin. Även den befintliga ägaren NFT Ventures ökade sitt ägande i Tessin och är idag största ägare med 28 procent av aktierna.

Kraftig tillväxt
Sedan 2014 har bolaget växt kontinuerligt och under 2020 ökade intäkterna med 26 procent. Totalt har fastighetsprojekt för mer än tre miljarder kronor finansierats, vilket gör Tessin till Nordens ledande plattform för alternativ fastighetsfinansiering sett till förmedlat kapital.

På den svenska marknaden finns en handfull andra aktörer i samma bransch som Tessin. Det som skiljer Tessin är den egenbyggda sourcingmotorn som automatiskt genererar nya kunder i form av fastighetslåntagare samt den egenutvecklade tekniska plattformen som gör det möjligt att skala upp kapitalvolymerna utan att öka kostnadsmassan.

I slutet av maj noterades Tessin på Nasdaq First North Growth Market. Det blev dock ingen klassisk börsnotering, utan Tessin börsnoterades via ett så kallat omvänt förvärv, vilket kort innebar att Tessin övertog Effnetplattformens plats på börsen i en affär som gav Effnetplattformens ägare cirka 10 procent av Tessin.

Hur kändes det att följa aktien under den första dagen?

”Det var en speciell känsla att följa aktiekursen och det var en riktig rivstart och vi känner att det börjar finnas en stor nyfikenhet för Tessins aktie efter det att Effnetsplattformens verksamhet delats ut till ägarna.” berättar Heidi Wik.

Untitled 10

Tessins vd Heidi Wik ringer i börsklockan.

Vad är största skillnaden mellan en traditionell notering och en notering genom omvänt förvärv?

”Vid ett omvänt förvärv behöver du inte bygga upp ett tryck på aktien på samma sätt och vi fick med oss många motiverade aktieägare som tidigare varit med i framgångsrika transaktioner som till exempel SBB, Stendörren och Sagax. Vår aktie var redan noterad via Effnetplattformen och det som var avgörande för oss var att säkra nyemissionen som skedde innan noteringsdagen. Det stora intresset för emissionen ser vi som mycket glädjande och ett bevis på ett stort framtida intresse för Tessin som noterat bolag.” säger Heidi Wik.

Hur känns det nu efter börsnoteringen?

”Vi förvaltar fler personers förtroende nu när vi är börsnoterade, men det ändrar inte vårt huvudfokus som fortsatt ligger på att skala kärnaffären med större kapitalvolymer.”

Fortsätter att expandera

Framtiden ser ljus ut enligt Heidi Wik och målsättningen är att fortsätta växa i minst samma takt som tidigare. Boverket rapporterar fortsatt bostadsbrist samtidigt som bankerna i högre grad backar från nybyggnadsprojekt, vilket lämnar en växande lucka på marknaden för Tessin att fylla.

”Bostadsbyggande är kapitalkrävande och regleringarna i banksektorn leder till begränsade finansieringsmöjligheter som bromsar byggtakten. Marknaden för byggnadskreditiv i Sverige motsvarar cirka 100 miljarder om året och under kommande perioden fokuserar vi på att utveckla finansieringserbjudandet för att möta en kraftigt ökad efterfrågan på kapital. Vi ser vår roll som central och Tessins plattform är en avgörande faktor för att fler fastighetsprojekt genomförs.”

Tessins investerarnätverk består av fler än 56 000 registrerade medlemmar, både privatpersoner och företag, som hittills finansierat knappt 300 fastighetsprojekt.

”Lånens historiska avkastning är cirka 8,4 procent och lånen erbjuder ett komplement i en balanserad investeringsstrategi för både små och stora investerare. Vi ser även ett ökat intresse från institutionella investerare som vill samarbeta för att placera större kapitalvolymer.” avslutar Heidi Wik.

Av: Tessin

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>