Sveriges riksbank vill ha en lagstiftning kring kontanter omgående
Hem Finans Sveriges riksbank vill ha en lagstiftning kring kontanter omgående

Sveriges riksbank vill ha en lagstiftning kring kontanter omgående

Publicerat av: Redaktionen

Sveriges Riksbank anser att lagstiftningen kring kontanter behöver skärpas omgående.

Kontanter behövs för att undvika att människor hamnar i digitalt och finansiellt utanförskap. Kontanter är även viktiga för Sveriges beredskap.

Sveriges riksbank vill ha en lagstiftning kring kontanter omgående

Stärk kontanternas ställning i lagstiftningen, skriver Erik Thedéen riksbankschef i remissvar på Anna Kinberg Batras Betalningsutredning.

”Riksbanken anser att lagstiftningen för att säkerställa kontanternas ställning och tillgången till kontanttjänster måste skärpas omgående. Kontanterna är nödvändiga för konsumenter i digitalt och finansiellt utanförskap. Kontanter är dessutom det enda betalinstrumentet som kan användas oberoende av el- och telekommunikationer och är därför viktiga för Sveriges beredskap. Det finns inte skäl eller tid att avvakta en ny översyn såsom utredningen anser”, skriver Erik Thedéen riksbankschef i remissvaret som Riksbanken lämnat på Betalningsutredningens betänkande om statens betalningar.

Förslag på lagändring
”Det finns en stor risk att kontanterna marginaliseras ytterligare och att de inom en snar framtid inte längre kan användas för samhällsviktiga inköp. Riksbanken lämnar därför förslag på lagändringar avseende möjligheten att betala kontant för livsnödvändiga varor och en skyldighet för banker att ta emot insättningar av kontanter från konsumenter. Staten behöver också ta ett större ansvar och eventuellt erbjuda betaltjänster till de som inte vill eller kan betala digitalt, till exempel genom statens servicekontor. Det är även viktigt att möjliggöra för kommuner och regioner att vid exempelvis medborgarkontor erbjuda möjligheten att göra betalningar,” skriver Erik Thedéen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>