Fastighetsbolaget Fabege väljer IT-Total för trygg IT-leverans
Hem Fastigheter Fastighetsbolaget Fabege väljer IT-Total för trygg IT-leverans

Fastighetsbolaget Fabege väljer IT-Total för trygg IT-leverans

Publicerat av: Redaktionen

Det svenska fastighetsbolaget Fabege utvecklar långsiktigt attraktiva stadsdelar i Stockholm, med fokus på kommersiella fastigheter.

IT-säkerheten är avgörande för bolagets anställda och hyresgästerna – och som IT-partner har Fabege valt svenska IT-Total.

– IT-Total innebär både stabilitet och utveckling för oss, säger IT-chefen Anders Elming.

Fabege är en ledande fastighetsutvecklare och har byggt kontor åt många av Sveriges största företag. Bolaget äger idag cirka 90 kommersiella fastigheter i Stockholm, med ett sammanlagt värde av ungefär 80 miljarder kronor.

Från Friends till första nollenergi-hotellet

En av Fabeges mest kända stadsdelar är Arenastaden i Solna där bolaget till exempel byggt och är huvudägare av nationalarenan Friends Arena. Ett annat landmärke är Skandinaviens första nollenergi-hotell, House of Choice, som är 11 våningar högt och drar blickarna till sig med sin snedställda form och mörka fasad som glimrar av en fasadbelysning med solceller. Ett besök på hotellet ska inspirera till ett hållbart sätt att leva – oavsett om du checkar in över natten, bor i long-stay-lägenheterna, tränar på gymmet eller jobbar på kontoret.

Fastighetsbolaget Fabege väljer IT-Total för trygg IT-leveransNyligen flyttade ett 90-tal av Fabeges anställda in i bolagets nya huvudkontor i Arenastaden – i en industrifastighet från 1950-talet som rustats upp.
– Våra lokaler ligger på de två översta våningarna. De är ljusa och flexibla – med allt från ljudisolerade fokusrum till konferensrum och coworking-ytor på en ljusgård samt ett showroom där vi bl.a kan visa upp våra projekt, berättar Anders Elming, Fabeges IT-chef sedan 2008.

Fastigheterna digitaliseras

Han har ansvar för hela bolagets IT. Fabeges ungefär 200 anställda jobbar på sex olika kontor runtom i Stockholm. Men tekniken ska också fungera smidigt och säkert för Fabeges hyresgäster i fastigheterna där digitala lösningar blir allt viktigare.

– När jag började var vi två anställda som jobbade med IT. Idag är vi sju personer plus en handfull konsulter, säger Anders Elming.

Fabeges IT-partner är IT-Total som är specialister på säker och tillgänglig IT-infrastruktur samt cybersäkerhet, och som också är Stockholmsbaserade.
– Vi har samarbetat sedan 2015 då vi såg oss om efter en ny partner som kunde sköta drift, co-location, back up och brandväggstjänster.

Valet föll på IT-Total som använder de säkraste och högst miljöklassade datacentren i Sverige och erbjuder en svensk leverans.
– På IT-Total finns spetskompetens, oavsett vad vi efterfrågar inom IT-infrastruktur och säkerhet. Det är en förutsättning för oss, säger Anders Elming.

Alla nyanställda utbildas i cybersäkerhet

Samarbetet har växt steg för steg, och när Fabege flyttade in i nya huvudkontoret var det IT-Total som levererade och installerade wifi och all hårdvara som datorer, skärmar och switchar.
– Idag har IT-Total en betydande roll i vår IT-infrastruktur, så som: Drift, server med co-location, brandväggstjänst på alla våra fastigheter samt wifi och hela nätverkslösningen på våra co-workingytor.

De tar också hjälp av IT-Total för att utbilda personalen i cybersäkerhet.
– Vi har haft webinarer, och en expert på IT-Total har spelat in en video om cybersäkert beteende som det är obligatoriskt för alla nyanställda att se.

Tillit grunden för ett bra samarbete

IT-chefen Anders Elming har avstämning en gång i månaden med teamet på IT-Total. Han uppskattar framför allt två saker med samarbetet:

– Det ena är förstås deras kompetens. De har både bredd och spjutspetskunskap inom många områden, vilket innebär både stabilitet och utveckling för oss. Det andra handlar om tillit. Teamet vi jobbar med är extremt lyhörda, de förstår oss och vår affär: vad som är viktigt för oss och våra kunder. De har aldrig varit ute efter att sälja produkter och tjänster bara för att sälja, utan har lärt känna oss och vad vi behöver. Vi har en dialog både om nuläget och kommande projekt. Den tilliten är guld värd och banar väg för ett långsiktigt samarbete.

Framåt blir IT-Total ett fortsatt viktigt bollplank för IT-chefen Anders Elming.
– Utvecklingen går snabbt. Nya tjänster från Microsoft 365 innebär nya utmaningar vad gäller säkerhet. Var ska data lagras? Hur får vi med oss alla medarbetare så att alla agerar rätt ur ett säkerhetsperspektiv? Digitaliseringen av våra fastigheter är ett annat viktigt och expanderande område.

Bygger nytt åt Alfa Laval, Dramaten och Kungliga Operan

Fabege fortsätter att växa, den senaste storsatsningen är Flemingsberg i södra Stockholm. Fabeges vision är att utveckla en innovativ och pulserande stadsdel där 50 000 arbetande, 50 000 boende och 50 000 besökare samlas. Förutom ett nytt affärs- och forskningsnav samt kontor planerar man för bostäder, handel, upplevelser och restauranger.
Ett av projektets mål är att ge fler boende söder om stan möjlighet att arbeta närmare hemmet.

Klar hyresgäst är Alfa Laval, som kommer att hyra drygt 17 000 kvadratmeter kontorsyta för bolagets 700 medarbetare. Även Dramaten och Kungliga Operan kommer att ta plats i området. De flyttar sin verksamhet från Gäddviken i Nacka till Flemingsberg. Fabege skapar teatrarnas ateljéer och verkstäder (smedja, snickeri, måleri och tapetseri), två repetitionssalar samt kostymförråd i en helt ny byggnad på cirka 12 000 kvadratmeter.
Den nya stadsdelen beräknas stå klar år 2030.

Var kommer namnet Fabege ifrån?
– Många tycker att det klingar franskt eller ryskt, men det är ursvenskt. Namnet härstammar från 1969 när bolaget Fastighets AB Birger Gustavsson (Fabege) bildades av Birger Gustavsson. Birger Gustavsson, född 1916, var son till en byggmästare och redan 1937 startade han en firma som började bygga villor i Stockholmsområdet.

Vi bryr oss om säker IT. Jättemycket. Så att du kan fokusera på det du bryr dig om. Vår affärsidé är att leverera tjänster på ett säkert sätt för att hjälpa våra kunder i deras digitaliseringsresa. Vi är där oavsett om du är i behov av en lokal lösning, en hybridlösning, en molntjänst eller en partner för komplett och säker IT-drift. Vår personal är säkerhetsprövad och utgår från säkerhetsklassade lokaler och datahallar i Sverige.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>