Sparfällan du ska akta dig för
Hem Nyheter Sparfällan du ska akta dig för

Sparfällan du ska akta dig för

Publicerat av: Redaktionen

Nyligen höjde digitala utmanarbanken och fintech-bolaget Lunar sin sparränta till 1,05 procent – vilket i dagsläget är Sveriges högsta. 

Samtidigt förlorar svenska hushåll runt 15 miljarder kronor om året på grund av att de placerar sina besparingar på dåliga sparkonton utan avkastning hos de större bankerna.

Lunars sparränta har under året genererat kunderna uppemot sju miljoner svenska kronor.

– Om vi som är en i jämförelsevis liten bank kan erbjuda kunderna ränta på sina sparpengar borde storbankerna göra det också. Med tanke på deras fortsatta miljardvinster varje år kan man tycka att det är snålt och girigt mot sina trogna kunder att inte göra det. Det har de helt klart råd med, säger Mats Persson Bergius, Sverigechef för Lunar.

I december 2021 har svenska Lunar-användare drygt 85 miljoner kronor på sina sparkonton. Sedan räntan infördes tidigare i år har de tjänat mer än en kvarts miljon kronor i sparränta. Samtidigt visar en rapport från SCB att svenskar i dagsläget har ungefär 1400 miljarder på sparkonton som inte erbjuder någon avkastning. Detta innebär med en ränta på 1,05 procent att de går miste om 15 miljarder kronor om året.

Sparfällan du ska akta dig för

Mats Persson Bergius

– Det beror dels på att många inte har koll på att det finns konton som erbjuder sparränta och dels på grund av att man behåller sin bank av gammal vana. Många skaffar bank som ung, oftast den bank som ens föräldrar haft, och sedan behåller de samma genom livet. Helt omedvetna om att det finns smartare möjligheter för deras sparpengar, säger Mats Persson Bergius, Sverigechef på Lunar.

Idag har Lunar över 176 000 privatsparande kunder i Sverige, Norge och Danmark som tillsammans har drygt 9,4 miljarder svenska kronor sparade hos dem. Räntan har under året genererat kunderna ungefär 7 miljoner svenska kronor.

– Det är en självklarhet att människor ska få avkastning på sitt sparande, inte minst i en tid när inflationen äter upp våra pengar, säger Mats Persson Bergius, Sverigechef på Lunar.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>