Spararna köper tillväxtmarknader och säljer klimatfonder
Hem Nyheter Spararna köper tillväxtmarknader och säljer klimatfonder

Spararna köper tillväxtmarknader och säljer klimatfonder

Publicerat av: Redaktionen

I april flödade fondkronorna in i tillväxtmarknadsfonder och globalfonder.  

Spararna köper tillväxtmarknader och säljer klimatfonder

Frida Bratt, sparekonom på Nordne

Men allra mest populär är en fond med en helt annan inriktning, visar statistik från Nordnets svenska kunder i april.

– Spararnas kärlek för investmentbolag syns även i fondköpen, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

April månad är traditionellt sett en av börsens bästa börsmånader och denna gång levererades flertalet börsrekord. Under månaden var Spiltan Aktiefond Investmentbolag den allra mest nettoköpta fonden.

– Den har blivit något av en institution i många sparares portföljer, liksom investmentbolagen generellt. De karaktäriseras nu av fallande rabatter och höga premier, och jag tycker man ska tänka till både en och två gånger innan man köper ett bolag till skyhög premie. Men fonden erbjuder riskspridning och investmentbolag som sådana är fortfarande en mycket god investeringsidé, säger Frida Bratt.

Även tillväxtmarknadsfonder köps i april.

– Flera tillväxtmarknader ligger efter i återhämtningen, vilket kan göra att det finns mer att hämta där. Däremot säljer spararna rena Kinafonder. Det finns en oro för tillbakadragna stimulanser i Kina, samtidigt som techfrossan under våren slagit hårt mot kinesiska teknikbolag, säger Frida Bratt.

Även kring de tidigare så populära nordiska teknikbolagen tycks intresset börja svalna något.

– Ny teknik-fonder har prenumererat på köptoppen, och har gett extremt bra avkastning framför allt under förra året. I april ser vi dock en liten tendens till avtagande intresse. Spararna har länge hållit kvar vid dem trots rotationen mot cykliskt, men kanske ser vi nu början på en vändning.

På säljlistan fortsätter fonder med fokus på förnyelsebar energi att dominera.

– Förnyelsebar energi gick som tåget i höstas, men i takt med att utvecklingen nu istället sackat efter har också spararnas intresse avtagit.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>