Fondspararna säljer av råvaror
Hem Finansröst Fondspararna säljer av råvaror

Fondspararna säljer av råvaror

Publicerat av: Redaktionen

Stockholmsbörsen var stark under merparten av november, men präglades återigen av virusoro mot slutet av månaden.

– Fondspararna hämtade hem vinster i framför allt oljerelaterat efter det rally som sedan också fick en knäck i samband med virusoron, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Större delen av november bjöd på en stark börsmånad.

– I november köpte Nordnets svenska sparare globalfonder, men också tillväxtmarknadsfonder med fokus på Asien. Det här är två viktiga byggstenar i mångas månadssparande, som ökas på månad efter månad, säger Frida Bratt.

Fondspararna säljer av råvaror

Frida Bratt, Nordnet

Däremot såldes råvarufonder av, och det redan innan oron kring den nya virusmutationen fick fäste.

– Rallyt i råvaror har varit brett under hösten, med naturgas i yttersta framkant. Den fondsparare som varit med på det racet kanske kan trösta sig med det om en svidande hög elräkning anländer i vinter, säger Frida Bratt.

Oljepriset har stigit kraftigt, vilket bland annat är ett resultat av återstarten av den globala ekonomin.

– ”Efterfrågechocken” har fått fonder med stor oljeexponering att rusa. Fonden BGF World Energy har stigit med över 50 procent i år och är en av de fonder som gått allra bäst under hösten. Den utvecklingen fick ett rejält avbräck i samband med att oron för minskad efterfrågan tog fart i slutet av november. Men då hade många sparare redan sålt av sina råvarurelaterade fonder. BGF World Energy är den mest nettosålda fonden hos Nordnets svenska kunder november, säger Frida Bratt.

Råvarurallyt har även dragit med sig Rysslandsfonder, som dock haft betydligt sämre utveckling mot slutet.

– Rysk ekonomi är beroende av ett högt oljepris, och energi- och råvarusektorn väger tillsammans över 60 procent av Moskvabörsen. Generellt brukar också den ryska rubeln stärkas när oljepriset stiger. Ryssland har gått bra hela året vilket beror på att Moskvabörsen är en värdetung börs, och 2021 har ju varit värdebolagens år. Men nu har trenden vänt för Rysslandsfonderna, och även dessa dumpades av spararna i november, säger Frida Bratt.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>