Smarta sommarhus – säkrare och billigare

Genom uppkopplade elcentraler kan sommar- eller fritidshuset göras säkrare och mer energieffektivt, med full översikt av energiförbrukningen vart du än befinner sig.

Smarta sommarhus – säkrare och billigare 1

Förutom fördelar med översikt och bevakning gör nya funktioner det nu även möjligt att enkelt styra värme, belysning och andra funktioner direkt från mobilen.

Smarta hem är bekväma, resurssnåla, säkra och energieffektiva. Allt fler sommarbostäder har idag tillgång till stabil internetuppkoppling, något som skapar möjligheter för smart energieffektivisering genom uppkopplade elcentraler.

Att stänga ute värme eller kyla är ett smart och enkelt sätt att säkerställa att energi inte går till spillo under semestern. Genom enkla medel kan du idag även koppla upp sommarhuset och få full översikt över elförbrukning, notiser vid eventuella avbrott eller driftfel och styra exempelvis värme eller belysning direkt i mobilen. Därmed kan du säkra både komfort och minimera energikonsumtionen.

– Många är intresserade av att koppla upp hem och fritidshus, men är kanske osäkra på investeringen av sin egen tid och kunskap. Idag finns det ett lättkonfigurerat system som gör det enkelt att via mobilen se om det finns energibovar i huset, få direkta meddelanden om störningar med elsystemet, enskilda apparater eller för att på distans slå på lamporna, eller kanske starta bastun på vägen till fritidshuset, säger Peter Ljungqvist, produktchef på Schneider Electric.

Med en uppkopplad elcentral som Resi9 med appen Wiser Energy från Schneider Electric kan du som fritidshusägare bli varnad vid eventuella elavbrott och få kontroll på vad i huset som förbrukar mest el.

En uppkopplad elcentral håller koll på den totala elförbrukningen men också vad enskilda apparater förbrukar, vilket medför att ägaren kan jämna ut elkostnaderna.

– En uppkopplad elcentral ger flera möjligheter, bland annat för att styra energin. Nya PowerTag Control från Schneider Electric är en styrenhet för att kunna manövrera olika laster i elcentralen via mobiltelefonen. Det kan exempelvis vara värmen, vattenpumpen, bevattningen, bastun eller belysningen – allt som kan styras med en kontaktor. Det finns även många fördelar med att förprogrammera återkommande tider för att fördela laster under dygnet, säger Peter Ljungqvist.

Några av fördelarna med uppkopplad elcentral i sommarbostaden:

  • Bli varnad vid driftfel, som att frysen eller att värmesystemet går sönder i stugan och slipp därmed obehagliga och kostsamma överraskningar.
  • Följ din elförbrukning i realtid eller historiskt med appen Wiser Energy.
  • Jämför kostnad månad per månad för att få en överblick och jämna ut elförbrukningen.
  • Använd förinställd elbudget och bli varnad när elkonsumtionen kommer att överskrida målet.
  • Se avvikande elförbrukning eller om något drar extra mycket.
  • Bevaka både den totala förbrukningen och vissa apparater.
  • Håll koll på elförbrukningen under semestern.
  • Få överblick av exempelvis solpanelens energiproduktion samt bli varnad vid eventuella avvikelser.