Passiv aktieförvaltning tar marknadsandelar

Passivt förvaltade aktiefonder har noterat inflöden på 39 miljarder dollar i USA såhär långt under 2019, medan investerare tar ut rekordmängder från aktivt förvaltade aktiefonder.

Passiv aktieförvaltning tar marknadsandelar 1Det framgår av en analys från investmentbanken J.P. Morgan, som bedömer att passiva fonder står för 60 procent av aktiefondsförmögenheten i USA.

Kontentan blir att aktivt förvaltade fonder har en marknadsandel på 20 procent inom detta segment, eftersom kvantitativa aktiefonder som följer trendföljande modeller beräknas ha en marknadsandel på lika mycket.

Passiva fonder i allmänhet är en betydligt mer populär sparform i USA med en dubbelt så hög marknadsandel relativt Europa, men även här har marknadsandelen ökat kraftigt det senaste året.

Svaga resultat, höga avgifter och kraftig aktiemarknadsuppgång orsaker

Många delar bedömningen att aktiv förvaltning har pressats till följd av svaga resultat, höga avgifter och kraftig aktiemarknadsuppgång. Analyser från bland annat fondjätten Morningstar har visat att de aktivt förvaltade fonderna har svårt att slå sina jämförelseindex på längre sikt.

Vidare i Europa har nya europeiska regler tvingat fondbranschen att avslöja den reella kostnaden för att investera i fonder, vilket bedöms ha haft avskräckande effekt i vissa fall.

Givet de stora inflödena under väldigt lång tid framstår investerare som odelat positiva till indexfonder, men det finns många som menar att det finns sidoeffekter av passiv förvaltning samt att aktiv förvaltning har en naturlig plats i en portfölj.

En konsekvens är att mycket av aktiehandeln hamnar i datorns händer, och blir därmed automatisk. Många kända investerare bedömer att det bidrar till en ökad känslighet på marknaden.

Jeffrey Gundlach som styr över DoubleLine Capital med över 120 miljarder dollar i förvaltning tror att passiva investeringar och robotrådgivare kommer förstärka problem i marknaden, av skälet att det utgör flockbeteende.

Vanguard som är en av de största aktörerna inom indexförvaltning har själva tillbakavisat detta påstående med att hänvisa till att indexfonder endast äger 15 procent av aktier globalt, samt att strategin står för mindre än fem procent av handelsvolymen på börser.

Framtiden för aktiv aktieförvaltning 

Många fondbolag som förvaltar sina fonder aktivt försvarar även deras affärsmodeller.

Förvaltaren PO Nilsson uttryckte i en artikel i Realtid tidigare under detta år att förvaltning genom indexfonder är snarare en affärsmässig succé för bolagen som skapat produkterna än en bra lösning för sparare.

“Vad är en prisvärd produkt? Svaret är inte så svårt. Det är en fond som historiskt visat en avkastning som överstiger index efter kostnader”, förklarar förvaltaren och fortsätter:

“Min slutsats är att ett sparande i fonder som bedriver aktiv förvaltning är ett mycket bättre alternativ än sparande i indexfonder då historiken tydligt visar att det finns en grupp förvaltare som levererar avkastning som är högre än indexfonderna. Även en modest överavkastning per år resulterar i betydande större sparat belopp med tiden”.