Skatteavdragen många glömmer i deklarationen

Det finns tusenlappar att tjäna på att lägga några extra minuter på deklarationen.

Skatteavdragen många glömmer i deklarationen 1I senaste avsnittet av Expressens privatekonomiska magasin Dina Pengar berättar experten Christina Sahlberg om avdragen många glömmer bort.

Snart är det deklarationsdags.

Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajter Compricer, är gäst i veckans Dina Pengar-program och tipsar bland annat om avdrag som många glömmer bort.

I mitten av mars börjar Skatteverket skicka ut årets deklarationsblanketter – och många ger sig för första gången ut i deklarationsdjungeln.

Christinas första tips: Deklarera på nätet.

– Det blir mycket mer korrekt och så är det bättre för miljön, säger Christina Sahlberg som även uppmanar tittarna att skaffa en digital brevlåda.

Christina Sahlberg tipsar även om vissa avdrag som många lätt glömmer bort – även om du inte sålt en bostad, aktier eller använt Rut- eller rotavdrag.

– Har du långt till jobbet så kolla upp om du har rätt att göra avdrag för resor till och från jobbet. Cyklar du till jobbet får du dra av 250 kronor per år – en liten peng, men ändå.

Ett annat exempel är att det i vissa fall går att göra avdrag om man behövt söka jobb för att få behålla sin a-kassa.

– Om du har haft utgiften skadar det aldrig att försöka göra avdrag. Har man tappat ett kvitto kan man be om att få ett nytt eller leta upp det på sitt kontoutdrag, säger Christina Sahlberg.

Årets inkomstdeklaration ska vara inskickad senast 4 maj.

Programledare är Jennie Pierrou.