Sergel uppmärksammar Money Week för ungas kunskaper i privatekonomi
Hem FINANS Sergel uppmärksammar Money Week för ungas kunskaper i privatekonomi

Sergel uppmärksammar Money Week för ungas kunskaper i privatekonomi

Publicerat av: Redaktionen

Money Week är en global temavecka för att öka barn och unga vuxnas kunskaper inom privatekonomi, en viktig vecka som Sergel Kredittjänster därför vill uppmärksamma och ta vara på.

Unga vuxnas skuldsättning påverkar hela samhället.

Enligt Kronofogden var 33 000 personer mellan 18–25 år skuldsatta år 2021 och i dagsläget uppgår deras sammanlagda skuld till hela 1,5 miljarder. Den överskuldsättning som finns bland unga vuxna idag är inte längre ett individproblem utan något som påverkar hela samhället. Det mest oroväckande är att skuldsättningen dessutom har ökat lavinartat bland unga kvinnor till följd av konsumtionsskulder.

Skuldsättning bland unga sätter även sina spår inför framtiden. Det försvårar möjligheterna att flytta hemifrån, skaffa bostad, bilda familj och kan orsaka psykisk ohälsa.

Att ta sitt ansvar som företag

På Sergel försöker vi ta ansvar för att motverka detta och dra vårt strå till stacken. Vi sitter på data och information som gör att vi kan hantera den här typen av personer och förvalta deras fordringar på bästa sätt utefter deras ekonomiska förutsättningar.

På Sergel vet vi att 18–25 åringar är starkt bundna till den 25:e varje månad, när lönen och studiebidraget betalas ut. Det finns en direkt korrelation mellan betalningsdatum och betalningsvilja. Sedan över ett år tillbaka har Sergel skickat särskilda inkassokrav till denna målgrupp, där vi gör det enkelt för personer att lösa sina betalningar, till exempel via Swish. Vi vill ta alla chanser vi får till att utbilda och ger därför goda råd om privatekonomi i inkassokravet för att hjälpa människor att förvalta sin ekonomi på bästa sätt och undvika att hamna på inkasso igen.

Var med och påverka

Sergel uppmärksammar Money Week för ungas kunskaper i privatekonomi

Adissa Asmar

Men så fort människor hamnar hos oss, eller hos andra inkassobolag för den delen, har det redan gått längre än vad vi vill att det ska behöva göra. I samband med Money Week vill Sergel uppmana till att utbilda barn och unga vuxna i privatekonomi. För att vi ska kunna öka kunskapen om privatekonomi hos allmänheten bör vi börja med dem unga. Det kan handla om det mest grundläggande som att planera, läsa på eller förklara betydelsen av värdefulla ekonomiska begrepp. Tillsammans med våra kunder och andra aktörer på marknaden har vi förutsättningarna att förändra och förbättra, genom att utbilda.

Som förälder kan man prata med skola och lärare för att se till att ämnet lyfts, i syfte att påverka viktiga beslutsfattare. Om man har möjlighet bör man även lära barn om sparande, inte bara långsiktigt utan även vikten av kortsiktigt sparande. Det ger barn möjligheten att kunna ta beslut om sin ekonomi, prioritera och sätta upp mål.

We Caresom är Sergels ledord, bottnar i insikt och förståelse. Med väl utbildade medarbetare som har direkt kontakt med de skuldsatta individerna kan vi ge nyttig och relevant information till dem. Det i sig ökar möjligheten för människor att bli skuldfria i slutändan.

Adissa Asmar, Contract Manager på Sergel

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>