Den finska byrån Columbia Road landade i Sverige med en bred erbjudande palett – men det var först när man nischade in sig på marketing automation och CRM som det lyfte på riktigt.
Nu visar bolaget upp både tillväxt och lönsamhet i en annars trög marknad.
Columbia Road grundades 2018 och började satsa på den svenska marknaden 2020. Under pandemin växte verksamheten snabbt – men ett brett erbjudande (Digital Försäljning) gjorde det svårt att parera när konjunkturen vände under 2023. Då landade omsättningen på 29 miljoner kronor – men med ett negativt resultat på -17 procent.
– Vi insåg att vi behövde fokusera. I stället för att försöka göra allt för alla inom digital försäljning, valde vi att renodla vårt erbjudande för den svenska marknaden – med tydligt fokus på det vi kallar customer engagement: CRM, marketing automation och konverteringsoptimering, säger Simon Fransson, General Manager för Columbia Road i Sverige.
Det visade sig vara rätt strategi. Under 2024 ökade omsättningen till 33 miljoner kronor – en tillväxt på 12 procent – och bolaget vände till lönsamhet med ett rörelseresultat på 7 procent (2,27 miljoner kronor)

Simon Fransson, General Manager för Columbia Road i Sverige.
Miljon-investeringar som aldrig realiseras
Det Columbia Road löser är ett utbrett problem: företag har ofta gjort stora investeringar i CRM- och marketing automation-system – men nyttjar bara en bråkdel av potentialen. Ofta saknas samsyn och samarbete mellan sälj, marknad och IT, vilket gör att systemens utveckling fastnar i interna diskussioner och levererar därför inte på affärsmålen.
– Det finns en enorm potential i att få olika avdelningar att jobba tätare ihop. Genom att skifta fokus från perfekta implementationer till ett mer iterativt och tvärfunktionellt arbetssätt, så har vi hjälpt flera stora aktörer att faktiskt börja skapa affärsnytta med sina plattformar, säger Simon Fransson.
Bank, energi – och fortsatt expansion
Columbia Road har under året vunnit nya uppdrag inom bland annat bank och energi, och planerar att växa Stockholmskontoret till 30 medarbetare under 2025.
– Många företag har investerat tungt i system som borde vara motorn i deras tillväxt – men som i praktiken står och samlar damm. Vår roll är att få igång maskineriet, avslutar Simon Fransson.