Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) är EU’s initiativ för att styra kapital till hållbara tillgångar.
Tre år efter lanseringen anses SFDR vara ett gigantiskt misslyckande.
Kritiken består främst i att:
- SFDR inte lyckats driva mer kapital till hållbara investeringar – fondflöden det senaste året visar ett minskat intresse för de ”mörkgröna fonderna” – artikel 9-fonderna.
- SFDR inte gjort det lättare för slutkunden att jämföra eller förstå olika fondlösningars hållbarhetsinriktning. Hållbarhetsinformationen är för omfattande och svår att förstå. Dessutom har begreppsförvirringen kring definitionerna ”Artikel 8-fonder” och ”Artikel 9-fonder” bland konsumenter har motverkat syftet – att göra hållbara val enklare.
- SFDR har kostat fondbranschen enorma summor att implementera samtidigt som det komplexa regelverket minskat konkurrenskraften. Kostnaden för det komplexa regelverket hamnar i slutändan hos fondspararna.
EU-kommissionen och tillsynsmyndigheter (ex ESMA) ser nu över SFDR och har listat förslag på förbättringar. Detta sker i ljuset av EU’s nya fokus att öka unionens konkurrenskraft och minska den regulatoriska bördan.
Att implementera ett uppdaterat SFDR kommer ta flera år (troligen först 2026/2027).
Erik Eliasson, globalt ansvarig för ansvarsfulla investeringar på Danske Bank, finns tillgänglig för intervjuer om utvecklingen av SFDR och trenden kring hållbart fondsparande.
Intervjuförfrågningar hanteras av Danske Banks presstjänst (kontaktuppgifter nedan)