Många positiva signaler på Uppsalas bostadsmarknad
Allt fler indikatorer pekar på att bostadsmarknaden i Uppsala har börjat vända uppåt efter två års kräftgång.
Den senaste månadens statistik skickar flera positiva signaler om en ökad aktivitet och optimism hos både köpare och säljare.
Under maj månad ökade antalet bostäder till salu för andra månaden i rad och uppgick till över 1.100 lägenheter och nästan 400 villor till salu inom kommunen.
–Antalet försäljningar har ökat månad för månad under året samtidigt som även utbudet ökat den senaste tiden. Det speglar en växande tilltro till marknaden när allt fler tar steget att sälja sin bostad, säger Tomas Widerlöv, grundare av mäklarfirman Widerlöv.
Kvadratmeterpriserna för bostadsrätter har ökat den senaste månaden, men ligger fortfarande något lägre än för ett år sedan. Under de senaste tre månaderna har de genomsnittliga kvadratmeterpriserna stigit med 1,9 procent och medelpriset för en bostadsrätt i Uppsala ligger nu på 39 949 kronor per kvadratmeter, med ett genomsnittligt försäljningspris på 2 609 000 kronor. Under den senaste tremånadersperioden såldes 1 082 bostadsrätter i Uppsala.
Under de senaste tre månaderna har genomsnittspriset per kvadratmeter för en villa i Uppsala ökat till 38 245 kronor, med ett medelpris på 4 989 000 kronor med totalt 223 sålda villor. Detta motsvarar en positiv prisutveckling på 2,0 procent. På årsbasis ser vi en ännu mer betydande ökning med 6,1% i prisutvecklingen.
Denna utveckling är i linje med den nationella trenden där både bostadsrätter och villor visar på en prisuppgång, med en ökning på 2,2 respektive 1,2 procent på årsbasis över hela Sverige.
Förbättringarna på bostadsmarknaden
Förbättringarna på bostadsmarknaden den senste tiden kan delvis förklaras av den minskade osäkerheten, en nyligen genomförd räntesänkning i maj samt förväntningar på ytterligare räntesänkningar framöver. Dessa faktorer har bidragit till att medianannonstiden för bostadsrätter på andrahandsmarknaden har mer än halverats sedan slutet av förra året och minskade även från 31 dagar i april till 23 i maj. Samma trend gäller för villorna som i slutet av förra året hade en medianannonstid på mer än 70 dagar. I maj var motsvarande siffra 23 dagar.
Efter en period av sjunkande bostadspriser visar nya data en välkommen stabilisering. Under hösten 2023 nådde andelen prissänkta bostadsrätter en topp på cirka 23 procent, men har sedan dess visat en stadig minskning. I maj 2024 var andelen prissänkta bostadsrätter 16 procent, medan prissänkta villor låg på 15 procent.
Denna positiva trend speglas även i medelbudpremien för bostadsrätter som ökat från nära 0 procent i slutet av förra året till strax över 4 procent under våren. Villamarknaden följer en liknande utveckling, vilket även det ger en indikation på en återhämtning och stabilare marknad.
–Vi ser många tecken på att bostadsmarknaden i Uppsala stabiliseras efter en ganska lång period av osäkerhet och en nedåtgående trend. Även nyproduktionsmarknaden visar tydliga tecken på återhämtning. Flera positiva säljstarter av de totalt sju som ägt rum under årets första fem månader och en ökad försäljning i tidigare säljstartade projekt visar att det börjat vända även för nyproduktionen, säger Tomas Widerlöv.
Widerlövs statistiksammanställning baseras på data från Hemnet, Booli, Mäklarstatistik samt Mäklarfirman Widerlövs egen statistik. Syftet med rapporten är att informera om utvecklingen på bostadsmarknaden och bidra till en ökad förståelse för marknadens dynamik.
Mäklarfirman Widerlöv startades i Uppsala 1995, har idag ca 100 medarbetare och finns representerat med totalt 8 kontor i Stockholm, Uppsala och Västerås.