Swedbanks investeringsstrategi: fortsatt stöd för optimism
Hem FINANS Swedbanks investeringsstrategi: fortsatt stöd för optimism

Swedbanks investeringsstrategi: fortsatt stöd för optimism

Publicerat av: Redaktionen

En relativt god global konjunkturutveckling är skäl för optimism hos investerare, samtidigt som en trögare inflationsnedgång senarelagt förväntningar om räntesänkningar 2024.

Detta har gjort avtryck på räntemarknaden, men lämnat utsikterna för aktiemarknaden oförändrade, enligt Swedbanks uppdaterade investeringsstrategi. 

– Den ekonomiska utvecklingen ger fortsatt stöd till optimism, samtidigt kvarstår risken för bakslag. Förändrad prissättning på centralbankernas räntesänkningar har skapat volatilitet på räntemarknaden, och har något överraskande passerat obemärkt på aktiemarknaden, säger Mattias Isakson, chef Strategi & Aktier, Swedbank.

I den uppdaterade investeringsstrategin behåller därför Swedbank en neutral vikt för räntor med preferens för korta löptider, och en övervikt för aktier.

AI ger driv på aktiemarknaden
Globalt har aktier haft en bra start på året med flera nya rekordnoteringar på index runt om i världen. Men då uppgångarna varit koncentrerade till ett fåtal sektorer och aktier, där AI-bolag sticker ut särskilt, är bilden inte nödvändigtvis fullt så optimistisk som indexnivåerna indikerar.

– Koncentrationsriskerna som uppkommit diskuteras mer och mer flitigt. Frågan är när uppgångarna kommer att bredda sig, likt det vi såg i slutet av förra året. Vårt basscenario är att det kommer att ske, och att de drivande faktorerna är konjunkturen, fortsatt fallande inflation, och sänkta räntor, säger Mattias Isakson.

Global konjunkturutveckling i fokus
Swedbanks investeringsstrategi: fortsatt stöd för optimismBland regionerna kvarstår både Sverige och USA på övervikt som följd av den väntade ekonomiska utvecklingen, medan tillväxtmarknader lämnas oförändrad på taktisk undervikt. Men en region sticker ut.

– Den taktiska rekommendationen i Japan höjs till neutral. Trots uppsidesrisk för japanska yen, bedömer vi att bolagen kan bibehålla en hygglig vinstutveckling också framåt, samtidigt som svenska placerare skulle gynnas av en mer förmånlig valutarelation. Förändringsarbetet bland bolagen är lovande, och vi ser att det kan förbättras ytterligare, säger Mattias Isakson.

Läs mer på www.swedbank-aktiellt.se

 

Relaterade Artiklar