Pär Svärdson kan utses till världens främsta entreprenör

Den 4 juni avgörs världsfinalen i entreprenörskap och för första gången blir det ett digitalt event.

Pär Svärdson kan utses till världens främsta entreprenör 1
WEOY Pär Svärdson

Sveriges representant i EY World Entrepreneur Of The Year 2020 är Pär Svärdson, vd och grundare av Apotea, som idag är Sveriges största nätapotek. Pärs företag har haft en snabb tillväxt och har nu över 650 medarbetare. Apotea rekryterade nyligen 200 medarbetare för att hantera den ökade efterfrågan till följd av coronapandemin.

EY World Entrepreneur Of The Year är världens främsta utmärkelse för entreprenörer. Årets virtuella event samlar framstående entreprenörer från hela världen. Vinnaren utses av en jury på kvällen den 4 juni och det kommer även utses en vinnare av ”Folkets val” som presenteras samma kväll.

En oberoende nationell jury har utsett Pär Svärdson som Sveriges finalist. Pär grundade nätbokhandeln Adlibris, som han senare sålde och därefter tog han över bolaget som 2012 blev Apotea.

Idag är hans företag en av landets största nätbutiker och har bland annat utsetts till svenskarnas favoritbutik på nätet. Apotea har vuxit snabbt sedan starten och omsatte 2,7 miljarder kronor 2019 och har idag cirka 650 anställda. Apotea rekryterade nyligen 200 nya medarbetare för att hantera den enorma efterfrågan på handsprit, termometrar och läkemedel till följd av covid-19.

– Jag är mycket stolt över att få representera Sverige i världsfinalen och ser fram emot att tävla om den fina utmärkelsen med min entreprenörsresa. Det bästa med att vara entreprenör tycker jag är att man får bygga något och sedan se resultatet. Jag gillar nya utmaningar och när jag tog över det som idag är Apotea kunde jag använda mina tidigare erfarenheter inom e-handel vilket gjorde att verksamheten snabbt tog fart. Nu ser jag nya utmaningar och möjligheter, jag vill att Apotea ska bli Sveriges mest hållbara företag, säger Pär Svärdson.

Juryns motivering var att Pär Svärdson är en idéspruta som älskar att få bolag att växa och bli bättre. Han har förändrat en hel bransch och knäckt koden för snabb tillväxt. Trots sina framgångar har Pär fortsatt stora ambitioner, inte minst när det gäller miljö och hållbarhet. Pär är en superb serieentreprenör som skapat inte bara ett, utan två miljardföretag.

– Pär Svärdson är en riktig superentreprenör och en pionjär inom svensk e-handel med många prestigefulla prestationer i bagaget. Han startade sitt första aktiebolag redan som 16-åring och hans entreprenörsresa har sedan dess gått spikrakt uppåt. Trots att det är tunga tider nu för många entreprenörer så har Pär sett möjligheter, vilket visar att han är en sann entreprenör. Det ska bli spännande att följa Pär i den första digitala världsfinalen i entreprenörskap och vi önskar honom stort lycka till, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige.

Möjlighet att rösta på Sveriges finalist som ”Folkets val”

Det är en oberoende internationell juryn som utser vinnaren och de följer en noggrann process utifrån sex globala kriterier. Det finns även möjligheter rösta på ”People’s choice” bland alla finalisterna som tävlar om årets titel. Vem som helst kan rösta på finalisterna före världsfinalen. Läs om finalisterna och rösta: www.ey.com/en_gl/weoy/class-of-2020

Temat för årets världsfinal är ostoppbara entreprenörer. Nu mer än någonsin kan ostoppbara entreprenörer visa att de kan hjälpa till att bygga en bättre värld. EY World Entrepreneur Of The Year sänds i samarbete med CNBC Catalyst med start kl. 20.00 den 4 juni och pågår ungefär en timme. Världsfinalen avslutas med att vinnaren av EY World Entrepreneur Of The Year 2020 presenteras.