Palo Alto Networks avslöjar nytt skadeprogram med unik förmåga att undgå upptäckt
Hem SÄKERHET Palo Alto Networks avslöjar nytt skadeprogram med unik förmåga att undgå upptäckt

Palo Alto Networks avslöjar nytt skadeprogram med unik förmåga att undgå upptäckt

Publicerat av: Redaktionen

IT-säkerhetsföretaget Palo Alto Networks har identifierat ett mycket avancerat skadeprogram av kinesiskt ursprung.

Palo Alto Networks avslöjar nytt skadeprogram med unik förmåga att undgå upptäckt

Programmet som fått namnet BendyBear har förmågan att löpande ändra sitt beteende och sin signatur för att undgå upptäckt.

BendyBear sprids från cyberspionagegruppen BlackTech som har misstänkta kopplingar till den kinesiska regimen. Gruppen har varit aktiv sedan åtminstone 2009 och ligger bakom cyberspionage som drabbat både stater och företag i främst Asien. På senare tid har BendyBear använts vid flera angrepp mot myndigheter i Östasien.

BendyBear är en variant av det tidigare kända skadeprogrammet WaterBear. Men den nya versionen är mycket svårare att upptäcka. Till exempel så kan skadliga så kallade payloads läggas direkt i minnet istället för på en disk vilket gör att det lämnas färre spår för säkerhetsprogram och analytiker att upptäcka och följa. Programvaran som används vid inledningen av angreppet är mycket avancerad och tyder på att skaparna av BendyBear lagt stort fokus på att ta sig in oupptäckt. Väl på plats ändrar BendyBear kontinuerligt sin signatur och utnyttjar modifierade krypteringsalgoritmer för att gömma sig.

Efter sin upptäckt har Palo Alto Networks försett betrodda stater och branschkollegor med information om hur man kan upptäcka och stoppa angrepp som utnyttjar BendyBear. När nu insikter och dokumentation om BendyBear har spridits till medlemmarna av nätverket Cyber Threath Alliance bedömer man att riskerna att utsättas för cyberspionage via detta program kommer att minska. Men man uppmanar samtidigt till vaksamhet kring attacker med andra skadeprogram som har förmågan att gömma sig, till exempel SolarWinds.

IT-säkerhetsprodukter från Palo Alto Networks är uppdaterade med signaturer som stoppar angrepp från BendyBear.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>