[PÅ STAN MED] IT-Finans startar nu upp en ny avdelning där vi stämmer möte med intressanta personer från olika delar av finansbranschen.
Inspirationen är hämtad från vår systertidning IT-Kanalen. Först ut i serien är Johan Henrikson som är VD på Verisec. Vi träffar honom på deras pampiga kontor endast ett stenkast från Stockholms Centralstation.
Tidigt i samtalet står det klart att här har vi en mycket engagerad företagsledare och samhällsmedborgare. Johan berättar för oss att han vid sidan av affärslivet även är politiskt engagerad i Barn- och ungdomsnämnden i Sigtuna Kommun. Han brinner för skolan och menar att där läggs grunden för samhällets framtid.
Alfons Åberg med olika tidsperspektiv
Då finns det inte mycket tid över till annat, frågar vi.
”Jodå, jag känner mig nästan som Alfons Åberg i ”Alla möjliga Alfons” med alla mina olika roller. Familjen har en hästgård utanför Sigtuna och där får jag dessutom möjlighet att vara gårdskarl och månskensbonde”, säger Johan med ett leende. ”Jag gillar blandningen av affärsliv, lantliv och samhällsengagemang. Det ger mig möjlighet att utveckla fler sidor av mig själv. Det skiljer sig även när det gäller tidshorisonten och det blir en bra mental träning. Ibland måste man fatta snabba beslut och ibland är utmaningen att sätta sig in i vad ett beslut idag får för konsekvenser långt fram i tiden. Inom skolpolitiken kan det handla om väldigt långsiktiga beslut, i affärslivet är oftast perspektivet mer i nutid.”
”Utbudet av yrken är inte detsamma som när jag växte upp. Idag krävs det oftast mer eller mindre avancerade utbildningar för att komma ut på arbetsmarknaden. Det gör det inte lätt för de elever som har svårt i skolan och inte får det stöd som de behöver. Samma sak gäller våra nyanlända elever. Skolan ställs inför stora utmaningar när det gäller att ge alla elever en rättvis chans att få en bra start på livet efter skolan.”
En av företagets grundare
”Vi var 5 personer som alla hade arbetat med IT-säkerhet och året var 2002”, berättar Johan. ”Vi fördelade rollerna emellan oss och det var ingen `rusning` till VD-rollen. Efter ett tag beslöts det att jag skulle ta den och sen har det bara rullat på”, konstaterar Johan.
”Vi fokuserade tidigt på digital identifiering och har genom åren levererat cirka 7-8 miljoner bankdosor till alla de svenska storbankerna. I början hade vi ingen egen utveckling men det har vi sedan år 2006. Vid samma tidpunkt expanderade vi till England och är nu stora där inom det som motsvarar kommuner och landsting. Sedan dess har vi arbetat lugnt och metodiskt med en fortsatt global expandering. När vi gör en satsning så ger vi den 1 år och därefter utvärderar vi det hela.”
Den globala expansionen fortsätter
”Nästa steg på vår väg ut i Europa och övriga världen var Tyskland och Spanien. Den stora `dörröppnaren` blev kontraktet med den spanska storbanken BBVA. Det är en otroligt bra referens att ha”, ler Johan. ”Det har även lett till att vi nu öppnade kontor i Mexiko eftersom BBVA är stora i hela Latinamerika.”
”I en annan del av världen, nämligen Dubai, har vi också öppnat kontor. Det gjorde vi år 2015.” Varför Dubai, frågar vi. ”Faktum är att de använder mobiler i större utsträckning än vad vi själva gör här i Norden. Följaktligen finns det en stor marknad där för våra tjänster och då är det viktigt att finnas på plats nära kunderna. En annan intressant faktor är att den snabba utvecklingen i regionen gör att de i princip har ”hoppat över” ett steg i den tekniska utvecklingen och gått direkt till moderna smarta telefoner.”
Egen utveckling och företagskultur
Du nämnde att ni sedan år 2006 har en egen utvecklingsorganisation. Hur ser den ut, frågar vi.
”I Sverige har vi en utvecklingsavdelning men den övervägande delen sker vid vårt kontor i Belgrad i Serbien. Vi startade med 4 personer och nu är vi 32 anställda där. Utvecklingschefen kommer från Serbien. Generellt sett är skolsystemet och utbildningsnivån mycket bra i Serbien och det finns många utmärkta utvecklare där. Det är extra roligt att kunna berätta att vi har 50/50-fördelning mellan könen bland våra utvecklare.”
Är det inte svårt att skapa en gemensam företagskultur i en organisation där cirka 25 % av de anställda arbetar i Serbien, företagsledningen sitter i Sverige och det finns flera kontor runt om i världen?
”Om vi börjar med vår utvecklingsavdelning i Belgrad kan jag konstatera att det finns många likheter mellan den svenska kulturen och den serbiska. Utöver det så har vi lyckats föra in en del svenska företeelser som t.ex. arbetsmiljö och föräldraledighet. Jag tror att det gör oss till en attraktivare arbetsgivare”, svarar Johan. ”När det gäller att hålla ihop hela företaget på cirka 80 personer världen över så är tillgången till och nivån på den interna informationen mycket viktig. Det ska inte spela någon roll vilket kontor du arbetar på, du ska känna att du är en del av helheten. Vi försöker att samla all personal en gång per år och däremellan har vi mindre sälj-kickoffer.”
Allting blir mer komplext
”IT-säkerhetsfrågorna blir bara fler och fler. Allting blir mer komplext. Den största utmaningen är att få alla i företaget att förstå vad det är som vi ska göra och hålla fokus på det. Vi måste också vara medvetna om att vi inte är störst i världen och agera utifrån våra egna möjligheter. Det är lätt att frågor om digital identifiering får en politisk vinkling eftersom de bl.a. rör den enskildes integritet. Här behöver vi vara tydliga med vad våra lösningar står för och vad de möjliggör”, säger Johan.
”Om jag vetat då vad jag vet idag”
”När jag blev VD för Verisec 2002 kände jag att jag var mogen uppgiften. Men jag kan ärligt säga att om jag visste då vad jag vet idag så hade jag nog tänkt igenom det hela en gång till. Det har varit en fantastisk resa och jag har lärt mig otroligt mycket på vägen. Idag är jag betydligt tryggare i min roll”, avslutar Johan.
Johan växte upp i Italien och Schweiz i en diplomatfamilj. Hans pappa var bland annat ambassadör i Iran, Vatikanstaten och Mexiko. Den uppväxten har sannolikt varit en stor tillgång i arbetet med att få all personal i företaget att känna en gemenskap trots den geografiska spridningen.
Privat:
Namn: Johan Henrikson
Ålder: 47 år
Bor: Hästgård utanför Sigtuna
Familj: Gift och 2 barn, dotter och son.
Intressen: Biodling (2 samhällen i dagsläget), Motorcyklar, Dykning
Senast lästa bok: Bisyssla av Joachim Petterson
Kommande resa: Los Angeles (med familjen)
Övrigt: ”Jag gillar att ha mycket omkring mig och går in med 100 % när jag engagerar mig i något nytt”
Antal devices: Ett 10-tal i familjen
Fler artiklar om Verisec: