Hem Nyheter Open banking är ett maraton, inte ett sprintrace

Open banking är ett maraton, inte ett sprintrace

Publicerat av: Redaktionen

Bankernas monopol på kundernas uppgifter försvann i maj, och värdekedjan för betaltjänster förändras nu i grunden och banker både konkurrerar och samarbetar nu med andra aktörer.

Open banking är ett maraton, inte ett sprintrace 3Företag som Google, Facebook och Amazon som är vana vid innovation och disruption är redo att springa.

Betaltjänsdiriktivet PSD2, som ibland kallas Open Banking, kan beskrivas som ett maraton snarare än ett sprintrace. När datahantering hamnar i centrum är det en förutsättning att verksamheten måste byggas på en plattform som fungerar som ett flexibelt nav. För att vinna måste företag enkelt kunna integrera data, leverera innovativa tjänster och snabbt ta ombord nya partners. Dagens vinnare kan annars snabbt bli morgondagens förlorare.

  1. Betalningar

Tjänster som Apple Pay har revolutionerat hur kunder genomför betalningar i många länder, och är på gång på allvar i Sverige också. En integrationsplattform som kan samla transaktionshistorik från konton hos flera institutioner ger möjligheter till nya tjänster och sista minuten-erbjudanden baserat på köphistorik och betalningspåminnelser.

  1. Sömlös serviceintegration

Bankkunderna vill ha en sömlös kundupplevelse där de känner igen sig och som matchar de tjänster de annars får. Kunder är kräsna och byter enkelt till en annan tjänst om de inte får en snabb, friktionsfri och effektiv service. Det blir därför kritiskt att bygga sina tjänster på en skalbar plattform som hanterar alla dina olika API. Det gör det möjligt att skapa tjänster som ger kunderna den upplevelse de söker.

  1. Lägre avgifter leder till priskrig

Olika avgifter och dyra valutakurser som nu är dolda för kunderna blir synliga. För de banker som är redo för ett priskrig blir detta en möjlighet att öka sin konkurrenskraft. Priskänsliga kunder kommer i många fall att se lägre avgifter som ett avgörande argument för ett byte. Bara genom fullständig och säkerställd information via kopplade API:er som ger en helhetsbild kan man möta denna typ av konkurrens.

  1. Starkare identitetshantering åt båda hållen

Open Banking innebär att fler transaktioner än någonsin kommer att passera genom flera olika organisationer. Det handlar inte minst om att kunna hantera enorma mängder känsliga uppgifter med bibehållen säkerhet. Det blir därigenom affärskritiskt att kunna hantera och validera en ökad mängd data på ett konsekvent sätt över alla applikationer.

  1. Ny konkurrens

Internationella jättar kommer utnyttja sina storskalsfördelar genom tjänster som genererar omfattande mängder data och konsumentinsikter. Detta kommer användas för korsförsäljning av icke finansiella tjänster vilket minskar marginalerna på dessa. Det är viktigt att förutse denna utveckling och redan från start bygga in tekniska möjligheter som underlättar för samarbeten och partnerskap.

En solid grund för att bli en vinnare i samband med PSD2 är en integrationsplattform som gör det enkelt att integrera befintliga applikationer med nya molnlösningar, mobila applikationer och sociala nätverk. Ett flexibelt integrationslager ger dig samtidigt möjligheten att behålla olika kärninvesteringar samtidigt som den omfattar modern teknik. Dessutom kommer du att vara uthållig nog för att långsiktigt kunna leverera en överlägsen kundupplevelse, möta konkurrens och vara redo för nya samarbeten, nya tjänster och innovation.

Av: Derek Thompson, VP of EMEA, Dell Boomi

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>