Nytänkande och modiga initiativ för en bättre värld vann Stenbeckspriset
Hem EVENT Nytänkande och modiga initiativ för en bättre värld vann Stenbeckspriset 2022

Nytänkande och modiga initiativ för en bättre värld vann Stenbeckspriset 2022

Publicerat av: Redaktionen

Civil Rights Defenders, Naturskyddsföreningen, Maskrosbarn och Espresso House, Mikael Boloys med familj och Karin Ursing Rask var vinnarna när Stenbeckspriset 2022 delades ut under konferensen Insamlingsforum.

Vinnarna korades i fem kategorier; Organisation, Kampanj, Företagssamarbete, Givare och Kollega och syftet med priset är att uppmuntra insatser som stärker engagemang och givande till civilsamhällets organisationer.

– Med utmärkelsen Stenbeckspriset vill vi premiera och lyfta fram goda exempel på kreativitet och mod men också uthållighet som bidrar till ökat givande och engagemang. 2022 var ett år som verkligen aktualiserade civilsamhällets betydelse. Krig i vårt närområde, ekonomisk press på hushållen och ett nytt politiskt styre, har för många organisationer inneburit snabba omställningar och ökade insatser där givandet från både allmänhet och företag har avgörande betydelse, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare på Giva Sverige och juryns ordförande.

Med många mycket kvalificerade bidrag från en bredd av organisationer har juryn haft ett omfattande arbete att utse finalister och vinnare i de fem kategorierna.

– Årets vinnare av Stenbeckspriset har visat på både mycket goda resultat av strategisk improvisation och samverkan mellan aktörer. De är alla fantastiskt värdiga vinnare av detta pris som ärar kommunikation som syftar till engagemang för en bättre värld, säger Caroline Thunved, VD Sveriges Kommunikatörer

Vinnaren i kategori Organisation är Civil Rights Defenders som med envishet och kreativitet visat att de har en självklar position i samhällsdebatten och har lyckats att engagera brett i komplexa frågor, vilket resulterat i en markant ökad kännedom om organisationen och närmre en dubblering av antal givare.

Nytänkande och modiga initiativ för en bättre värld vann StenbecksprisetNaturskyddsföreningen belönades med segern i kategorin Kampanj för ”Miljödepartementet – älskad, saknas, aldrig glömd”. Maskrosbarnkammade hem vinsten i kategorin Företagssamarbete för samarbetet med Espresso House – som nådde ut med budskapet om att det finns stöd att få men också hopp om en bra framtid när ens hemförhållanden är svåra. Kategorin Givare prisade Mikael Boloys med familj som tillsammans med Stockholms Stadsmission på ett värdigt och nytänkande sätt förvaltat arvet efter Marie Fredriksson med en auktion av stjärnas kläder.

Karin Ursing Rask som uthålligt och engagerat arbetat för Majblomman i drygt två decennier tilldelades utmärkelsen Kollega.

Läs alla vinnarmotiveringar på Giva Sveriges hemsida

 

Relaterade Artiklar