Lundabaserat forskningsnätverk inom fysisk aktivitet prisas
Hem Nyheter Nu tilldelas nätverket Sparbanken Skånes Forskningspris för 2023

Nu tilldelas nätverket Sparbanken Skånes Forskningspris för 2023

Publicerat av: Redaktionen

En fysiskt aktiv livsstil har många hälsofördelar.

Det nya tvärvetenskapliga forskningsnätverket CoPARLU samlar experter vid Lunds universitet för att få en helhetsbild av hur aktivitet påverkar folkhälsan och samhället i stort.

Nu tilldelas nätverket Sparbanken Skånes Forskningspris för 2023 vilket möjliggör ett viktigt första steg i forskningen framåt.

Sparbanken Skånes Forskningspris på 500 000 kronor delas ut för att bidra till kunskapsutvecklingen och forskningen inom medicin. Med pengarna kan nu nätverket Centre of Physical Activity Research at Lund University (CoPARLU) gå vidare med sin praktiska forskning och köpa in utrustning som mäter hur hjärnan, musklerna, hjärtat och lungorna påverkas vid olika aktiviteter. Detta är forskning som i förlängningen kan påverka till exempel barns fysiska aktivitet i skolan och ge kunskap om aktivitet på recept för att lindra sjukdomar.

– Tack vare bankens forskningspris kan vi köpa in grundbultarna i den utrustning som vi behöver för att mäta hur olika delar av kroppen påverkas när vi är aktiva. Det är ett väldigt viktigt steg för oss eftersom vi nu kan skrida från ord till handling, säger Martina Svensson, som koordinerar CoPARLU i Lund.

CoPARLU etablerades 2019 och samlar experter inom fysisk aktivitet. Forskningen sträcker sig från molekylära experiment och kliniska prövningar till undersökningar av psykologiska och hållbarhetsrelaterade aspekter av en fysiskt aktiv livsstil. Förra året drog verksamheten igång ordentligt och i nuläget ingår ett tjugotal forskargrupper i Lund i nätverket och flera olika samarbeten pågår. Tanken med ett tvärvetenskapligt nätverk är att identifiera områden som hittills inte undersökts eftersom de legat dolda mitt emellan olika forskningsfält.

Lundabaserat forskningsnätverk inom fysisk aktivitet prisas– Vi är ett unikt forskningsnätverk eftersom det inte startade på grund av gemensam finansiering.  Istället mynnar vår samverkan ur ett brinnande intresse för fysisk aktivitet och hälsa. Idéen föddes under slutet av min forskarutbildning då jag upptäckte många lundaforskare inom området som jag inte kände till. Min chef, neuroforskaren Tomas Deierborg, såg också potentialen och efter promenadmöten med muskelforskaren Ola Hansson drog vi igång det hela tillsammans, säger Martina Svensson.

Banken har ett flerårigt samarbete med Medicinska fakulteten och Sparbanken Skånes Forskningspris blir möjligt tack vare sparbanksidén, där en bärande del är att vinst från bankrörelsen som inte behöver stanna för att trygga bankens framtid, ska kunna återföras till utvecklingsprojekt i det lokala samhället.

– Som en stor samhällsaktör vill vi bidra till en bättre folkhälsa och ett hållbart samhälle. Vi stödjer redan idag många rörelsesatsningar i Skåne, inte minst för unga. Forskningen spelar en stor roll för vad vi vet idag och den vägleder till nya satsningar och beslut i framtiden. Alla har vi någon form av relation till fysisk aktivitet så vi är mycket glada över att nätverket kan förenkla och möjliggöra samarbeten inom just detta forskningsområde, säger Björn Ovander, bankchef på Sparbanken Skåne.

Martina Svensson ser framför sig hur nätverket med sin forskning kan nå ut och påverka utvecklingen i samhället. Hon menar att det exempelvis kan handla om hur ofta barn bör ha fysisk aktivitet i skolan, hur man bygger utemiljöer på förskolor, för vilka sjukdomar fysisk aktivitet på recept bör användas och psykologiska aspekter med träning.

– Det finns en uppdämd frustration över att kunskapen som redan finns inte omsätts tillräckligt i samhället. Vår vision utöver forskningen är att övertyga beslutsfattarna att implementera hållbara och kostnadseffektiva lösningar, säger Martina Svensson.

Priset Sparbanken Skånes Forskningspris till Medicinska fakulteten delas ut på Forskningens dag den 7 november som arrangeras av Medicinska fakulteten och Region Skåne tillsammans med Eric K. Fernströms Stiftelse och Sparbanken Skåne.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>