Bäst avkastning och stark nyförsäljning för SPP under första kvartalet
Hem Finans Bäst avkastning och stark nyförsäljning för SPP under första kvartalet

Bäst avkastning och stark nyförsäljning för SPP under första kvartalet

Publicerat av: Redaktionen

SPP uppvisar en fortsatt mycket stark nyförsäljning som steg med 33 procent under det första kvartalet 2023, vilket bidrog till en ökning av inbetalda premier och ett förbättrat resultat.

Trots osäkerheten i ekonomin har SPP visat bäst avkastning under årets början för traditionell försäkring, Sparande med garanti, med avkastning på 4,8 procent.

Dessutom är SPP valbart bolag inom både fondförsäkring och traditionell försäkring inom ITP.

Mätt i APE uppgick SPPs nyförsäljning till 760 miljoner kronor under det första kvartalet 2023 jämfört med 570 miljoner kronor under det första kvartalet 2022, vilket är en ökning med 33 procent.

– Vi är nöjda med utvecklingen i SPP under årets första tre månader där vi visar ett stabilt resultat, en stark nyförsäljning och dessutom har levererat ett stort kundvärde i form av en positiv avkastning för våra traditionellt förvaltade produkter. Vi har haft en hög aktivitet i marknaden och ett attraktivt erbjudande som gör att fler arbetsgivare och anställda väljer SPP för sin tjänstepension under kvartalet, säger Jenny Rundbladh, vd för SPP Pension & försäkring och del av Storebrands koncernledning.

SPP redovisar ett resultat före skatt om 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2023 (123 miljoner motsvarande period 2022). Driftsresultatet är 157 miljoner mot 196 miljoner under samma period ifjol. Finans– och riskresultatet är 92 miljoner kronor för första kvartalet mot minus 73 miljoner samma period 2022. Solvenskvoten uppgick till 163 procent den sista mars 2023.

– Det starka resultatet jämfört med samma period 2022 beror på stark nyförsäljning och därmed ökade premieinkomster, tillväxt i löpande månadspremier, förbättrat flyttnetto, men också en positiv utveckling på kapitalmarknaderna. Jag är stolt över ett gott resultat och stark leverans av teamet trots svängiga finansmarknader, säger Jenny Rundbladh.

I slutet av kvartalet kommunicerade Collectum att drygt två miljoner privatanställda tjänstemän de närmaste fem åren kan fortsätta välja SPPs fondförsäkringserbjudande för sin pension inom ITP.

Bäst avkastning och stark nyförsäljning för SPP under första kvartalet

Jenny Rundbladh, VD SPP Pension & Försäkring

– Vi har länge haft ett starkt kunderbjudande inom fond, och blir återigen valbara i den kategorin. Det är ett erbjudande vi kommer att fortsätta att utveckla med den enskilda kunden i fokus. Att SPP återigen blivit valbart är ett bevis på att vårt erbjudande både är konkurrenskraftigt och kvalitetssäkrat, säger Jenny Rundbladh.

En nyhet är att SPP blir ett valbart bolag också inom traditionell förvaltning, Sparande med garanti.

Det är en produkt som de senaste fem åren gett en genomsnittlig avkastning per år för en typkund i arbetslivsfasen på 5,5 procent och senaste kvartalet 4,8 procent.

– Det är något vi är mycket stolta över. Att vår traditionellt förvaltade produkt blir valbar är en kvalitetsstämpel och visar på att den klarar att leverera avkastning både under sämre och bättre tider på de finansiella marknaderna. Trots börsoro under första kvartalet har produkten gett god avkastning från både aktier, räntepapper och fastigheter. Den är robust och hållbar också under skakiga aktie- och räntemarknader och förväntas skapa god utveckling framgent. Vår ambition att ta mer marknadsandelar och utmana etablerade aktörer med ett vasst kunderbjudande, säger Jenny Rundbladh.

SPP redovisar ett resultat före skatt om 250 miljoner kronor (123 miljoner kronor motsvarande period 2022). SPPs totala förvaltade kapital uppgick per den 31 mars till 231 miljarder kronor (231). Inbetalda premier under perioden var 4512 miljoner kronor (3633). Solvenskvoten för SPP var per den 31 mars 163 procent.

Sparande med garanti har för en typkund i arbetslivsfasen avkastat 4,8 procent under det första kvartalet 2023, och för en typkund som uppnått pensionsålder 3,6 procent. Avkastningen för fonden SPP Mix 80 i fondförsäkring, representativ för sparare i arbetslivsfasen, uppgick till 5,84 procent. Avkastningen i SPP Mix 20, representativ för sparare i pensionsålder, uppgick till 2,68 procent.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>