Nu är det äntligen dags att nominera din kandidat till Årets Nätängel, ett initiativ från mySafety Försäkringar.
I år presenteras vinnarna på en gala som sänds digitalt i slutet av november. Bland årets samarbetspartners finns BRIS, VeckoRevyn och Swedish Content Agencies.
mySafety har sedan 2015 delat ut priset Årets Nätängel som en motreaktion mot den allt råare och hårdare tonen på nätet. Priset syftar till att uppmärksamma och hylla individer och organisationer som motverkar hat och hot på nätet och bidrar till att göra det till en tryggare, trevligare och mer inspirerande plats att vara på.
Förutom huvudpriset Årets Nätängel utses vinnare i ytterligare fyra kategorier. De är Årets Nätängel Barn & Ungdom som delas ut i samarbete med BRIS, Årets Nätängel för Jämställdhet i samarbete med VeckoRevyn, Årets Nätängel Gaming i samarbete med Svenska E-sportförbundet och Årets Nätängel Media i samarbete med Swedish Content Agencies.
– Tonen på nätet blir allt hårdare och fler far illa. Därför är det extra viktigt för oss att i en tid som denna uppmärksamma starka förebilder som bidrar till att motverka näthat och lyfta debatten om att det ska vara en positiv plats för alla att mötas på, säger PA Prabert, vice koncernchef på mySafety Försäkringar.
Nomineringsperiod
Från och med idag till och med den 20 oktober har du möjlighet att nominera den kandidat du tycker förtjänar att uppmärksammas och hyllas. Därefter kommer fyra finalister utses i samtliga kategorier förutom Årets Nätängel för Jämställdhet. Nomineringarna sker på mySafety Försäkringars hemsida: https://www.mysafety.se/om-mysafety/arets-natangel/nominera
Årets huvudjury består av PA Prabert (mySafety Försäkringar), Elza Dunkels (forskare och Årets Nätängel 2019), Atilla Yoldas (journalist och 2019 års mottagare av Årets Nätängel Media), Pa Modou Badjie, Irena Pozar (VeckoRevyn), Ängla Eklund (Institutet för Juridik och Internet) och Lovisa ”Laki” Karlsson.
Årets kategorier
Årets Nätängel
Det stora priset som uppmärksammar en person, en grupp eller en organisation som inte bara diskuterar utan även gjort något exceptionellt i kampen för att motverka och minska näthat.
Årets Nätängel Media
Media står ofta i centrum i diskussionen kring näthat, såväl genom att ofta vara målet för hatet, som att ha en unik position att bevaka, upplysa och motverka det. Årets Nätängel Media uppmärksammar en journalist, redaktion eller motsvarande, som gör det där lilla extra mot näthatet. Priset delas ut i samarbete med Swedish Content Agencies.
Årets Nätängel Barn och ungdom
Barn och unga är bland de mest utsatta för näthat men även de mest aktiva i att uppmärksamma och motverka en dålig ton på nätet. Årets Nätängel Barn och Ungdom uppmärksammar en person eller grupp individer under 18 år som står i framkant i kampen mot hatet. Priset delas i år ut i samarbete med BRIS.
Årets Nätängel Gaming
Datorspelande och e-sport är vår nya folkrörelse och det är många som ständigt kämpar för att bidra till en god, positiv och konstruktiv ton i spelets värld. Årets Nätängel Gaming önskar att uppmärksamma dessa hjälteinsatser. Priset delas ut i samarbete med Svenska
E-sportförbundet.
Årets Nätängel för Jämställdhet
Priset Årets Nätängel för Jämställdhet delas även i år ut i samarbete med VeckoRevyn. Priset går till en person eller organisation som genom sitt arbete bidragit till ett tryggare och mer jämställt internet. Nomineringarna för Årets Nätängel för Jämställdhet sker på VeckoRevyns egen hemsida.
Tidigare vinnare av Årets Nätängel
2019: Elza Dunkel, för hennes forskning om barns och ungas nätanvändning där hon fokuserat på utvecklingens fördelar, utan att blunda för nackdelarna.
2018: Lovette Jallow, för att vara en stark förebild som tar kampen mot sexism, rasism och orättvisor.
2017: Sara Dahlström, för sin ständiga kamp att alla ska kunna älska sig själva, precis som de är. För att hon kräver av såväl sig själv som av sina följare att hålla en bättre ton än hatarna.
2016: Ulric Jansson, för Facebook-gruppen ”Vi som älskar Gustav”, där han samlade tusentals människor för att visa stöd och kärlek till mobbade Gustav.
2015: Fanny Ndow Norrby, för arbetet med Instagram-kontot Svart Kvinna, där hon motarbetar vardagsrasismen.