Mer 5G — fler botnät
Hem Säkerhet Mer 5G — fler botnät

Mer 5G — fler botnät

Publicerat av: Redaktionen

De möjligheter som följer utvecklingen av 5G har uppmärksammats flitigt i media på sistone.

Mer 5G — fler botnät

Inom branschen ser vi positivt på vad ny teknik kan öppna upp för innovationer, och jag och mina kollegor på Baffin Bay Networks och IT-Total är inget undantag.

Med det sagt finns det en rad mindre positiva effekter av 5Gs framfart som också är viktiga att tänka på — och hantera. Vi kommer se betydligt många fler enheter uppkopplade mot internet och det gäller inte bara enheter som vi traditionellt sett ser som internet-uppkopplade utan även smarta kylskåp, AC-system, skrivare, övervakningskameror, bilar och många fler. Tillväxten av 5G väntas dessutom vara hundrafaldig över de kommande åren.

Webinar: Trendspaningar kring internetsäkerhet

Allt eftersom antalet uppkopplade enheter ökar, så ökar även antalet nätverkspunkter som riskerar bli utnyttjade av cyberbrottslingar. Det väntas i sin tur leda till en ökning av DDoS attacker då det blir lättare än någonsin att hitta enheter att inkludera som verktyg i en överbelastningsattack. Dessutom kräver en DDoS-attack över 5G-nätet inte lika många enheter till antalet för att få till en kraftig attack då den tillgängliga bandbredden är 10-15 gånger högre än på en vanlig mobil uppkoppling. För att exemplifiera krävde ett Mirai-botnät i snitt 100 000 enheter för att komma upp i en attack i terbit-storlek för några år sedan — en siffra som fullständigt dykt sedan 5Gs intåg på marknaden.

Enheter som har stöd för skalbara nätverk och molntjänster utgör således en ny era av potentiella hot på internet. Många av dessa enheter är helt oskyddade i sin uppkoppling vilket gör dem sårbara för att utnyttjas. Sammantaget kommer 5G förstås främst leda till innovation, ökad utveckling och andra rent positiva effekter — men vi behöver också förbereda oss på en ökning av cyberattacker då det blir allt enklare att genomföra dem. För att förbereda dig är det läge att se över ditt skydd på internet, men också vilka delar av dina internetbaserade tjänster som innefattas av det skyddet.

Nya omständigheter kommer kräva nya medel för att stoppa cyberattacker.

Gästskribent: Ola Björling, Baffin Bay Networks

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>