Hem Nyheter Norrbottens e-nämnd och deras 14 kommuner väljer Freja eID

Norrbottens e-nämnd och deras 14 kommuner väljer Freja eID

Publicerat av: Redaktionen

IT-säkerhetsföretaget Verisec har genom sitt samarbete med integrationspartnern Svensk e-identitet slutit avtal med Norrbottens e-nämnd.

Norrbottens e-nämnd och deras 14 kommuner väljer Freja eID 3I och med detta kommer de 14 kommuner som ingår i Norrbottens e-nämnd att lägga till e-legitimationen Freja eID+ som identifieringsmetod för medborgare och anställda för åtkomst till kommunernas tjänster.

För medborgare och kommunanställda i Arjeplog, Arvidsjaur, Luleå, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix, Kiruna, Pajala, Piteå, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå blir alltså e-legitimationstjänsten Freja eID tillgänglig som identifieringsmetod vid inloggning till respektive kommuns tjänster.

Freja eID är en mobil e-legitimation tillgänglig i tre tillitsnivåer. Den högre nivån, Freja eID Plus, motsvarar tillitsnivå 3 (LOA3) och har fått kvalitetsmärket Svensk e-legitimation av statliga Myndigheten för digital förvaltning (DIGG). Freja eID+ kan därmed användas såväl för privat bruk, exempelvis för medborgare som använder kommunala onlinetjänster, och som e-tjänstelegitimation för kommunanställda för åtkomst till interna system. Freja eID är en intuitiv e-legitimation som kan användas för säker identifiering, smidig inloggning med tvåfaktorsautentisering och juridiskt bindande elektroniska underskrifter.

William Blomquist, Key Account Manager Svensk e-identitet kommenterar:

”I början av april tog Norrbottens e-nämnd beslutet att erbjuda sina närmare 200 000 medborgare samt nära 25 000 anställda möjligheten att autentisera sig med Freja eID+. Anledningen till detta är att man har sett ett

Norrbottens e-nämnd och deras 14 kommuner väljer Freja eID 4

Johan Henrikson, VD Verisec

ökat intresse för den svenska e-legitimationen samt att man, på längre sikt, kommer att kunna erbjuda anställda med finskt personnummer möjligheten att använda kommunernas e-tjänster.”

Johan Henrikson, VD Verisec kommenterar:

”Säkerställda identiteter utgör en grundläggande förutsättning för att kommunerna ska kunna nå sina digitaliseringsmål och för att kommunens välfärdstjänster ska kunna upprätthållas och vidareutvecklas. Med Freja eID har kommunerna tillgång till en mobil e-legitimation som uppfyller samtliga säkerhetskriterier, tekniska ramverk och regulatoriska krav. Freja eID möjliggör därmed för offentliga aktörer att digitalisera sin verksamhet såväl snabbare som enklare.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>