Med Nordic Buildtech tar vi ett rejält språng tillsammans

Nordic Buildtech Day blev en dag full av insikter, innovation och inspiration.

Med Nordic Buildtech tar vi ett rejält språng tillsammans 1Under åtta Ted-talkliknande block om framtidens energi, social hållbarhet, klimat, innovationer och smarta städer delade internationella och nationella talare tankar och utvecklingstrender från olika perspektiv. Ett begränsat antal personer följde eventet på plats och desto fler följde dagen i direktsändning. Samtliga block går nu att se i efterhand.

Det var andra gången samhällsutvecklaren Ramboll arrangerade Nordic Buildtech Day tillsammans med Epicenter, den här gången ännu mer digitalt både vad gäller deltagare och publik.

–    Vi har samlat deltagare från många olika branscher eftersom vi är övertygade om att vi måste driva utveckling tillsammans i ett ekosystem där vi kopplar ihop olika delar. Vi är mitt i en omställning och behöver ta ett rejält språng tillsammans. Och det får inte stanna vid en sådan här dag, det är viktigt att vi är så konkreta att vi driver utveckling på riktigt, säger Niklas Sörensen, vd för Ramboll och initiativtagare till Nordic Buildtech.

Rambolls mål med Nordic Buildtech är att samla aktörer från olika branscher för att utbyta kunskap och inspirera till nya lösningar på gemensamma utmaningar med FN:s 17 globala mål som ram.

Block 1: Välkommen till den nya annorlunda världen – omställningen har börjat

Introduktion till Nordic Buildtech Day 2020, en utmanande och insiktsfull resa i hållbarhet, innovation, socialt samhällsbyggande och intelligent infrastruktur i en post-covid-värld. Scale – Understanding the universal laws of Growth, Innovation, Economy and Sustainability – and how cities hold the power to save the planet.

Klicka här för att se Block 1: Välkommen till den nya annorlunda världen – omställningen har börjat

Med Nordic Buildtech tar vi ett rejält språng tillsammans 2

 

Block 2: Maximera värdet genom hållbarhet – vad krävs för att nå 1,5-gradersmålet?

Parisavtalet har sagt sitt. Hur gör vi för att skapa ett verkligt modernt och hållbart samhälle? Vem tar lead? Hur finansieras initiativen? Så maximerar du värdet av investeringen. En diskussion om hållbarhet ur finansperspektivet.

Klicka här för att se block 2: Maximera värdet genom hållbarhet – vad krävs för att nå 1,5-gradersmålet?

 

Med Nordic Buildtech tar vi ett rejält språng tillsammans 3

Block 3: Den intelligenta och levande staden – hur accelererar vi?
Staden är i förändring. Hur kombinerar vi två perspektiv; datadrivet och samhällsbyggnation. Vad krävs i praktiken, av politiken och tekniken? Med exempel från Stockholm, Göteborg och världen diskuterar vi utvecklingen kring öppen och delad data och tar del av det senaste inom digitala tvillingar. Och hur bidrar aktörerna inom transportsektorn till omställningen?

Klicka här för att se block 3: Den intelligenta och levande staden – hur accelererar vi?

Med Nordic Buildtech tar vi ett rejält språng tillsammans 4

 

Block 4: Living next door to AI

AI och algoritmer ritar om spelreglerna för samhällsplanering och lovar nya smarta tjänster i kölvattnet av covid-19. Samtidigt väcks farhågor om övervakning och etik. Vi diskuterar de etiska dimensionerna av AI och hur man säkerställer en AI som är inkluderande, ansvarsfull och transparent.

Klicka här för att se block 4: Living next door to AI

Med Nordic Buildtech tar vi ett rejält språng tillsammans 5

 

Block 5: Lokala energisystem och framtidens energiförsörjning

Lokala energisystem är en del av framtidens hållbara energiförsörjning, med utvecklad lagringsteknologi, sjunkande priser på förnybar energi och växande kapacitet kring AI är det nu möjligt att ta nästa steg. Vi tar del av de senaste rönen och exemplen inom microgrids.

Klicka här för att se block 5: Lokala energisystem och framtidens energiförsörjning

 

Med Nordic Buildtech tar vi ett rejält språng tillsammans 6
Block 6 & 7: Changemakers you need to know/Driving innovation in a corporate world

Changemakers you need to know – Batteribyggare och datavärldsdesigners. Möt spännande entreprenörer och change makers du vill ha koll på. Driving innovation in a corporate world – en fördjupad diskussion om innovation.

Klicka här för att se block 6 & 7 – Changemakers you need to know/Driving innovation in a corporate world

 

Med Nordic Buildtech tar vi ett rejält språng tillsammans 7

Block 8: Social Hållbarhet – så hänger människan med i utvecklingen

Hur bygger vi en stad för alla, om inte alla får vara med att bygga staden? Ingenjören, stadsplaneraren och rapparen Namo ”Lilla Namo” Marouf tar oss med på en resa till samhällets utkant och utmaningen i att skapa en värld där alla olika får plats på riktigt.

Klicka här för att se block 8: Social Hållbarhet – så hänger människan med i utvecklingen

 

Med Nordic Buildtech tar vi ett rejält språng tillsammans 8