Mambu blir den första sharia-kompatibla SaaS-bankplattformen

Den tyska fintech-enhörningen Mambu tillkännager idag den efterlängtade lanseringen av den sharia-kompatibla versionen av sin SaaS-bankplattform.

Mambu blir den första sharia-kompatibla SaaS-bankplattformen
Elliott Limb, CCO, Mambu

Lösningen tillgodoser behoven hos islamiskt bankväsende och islamiska långivare och blir den första molnbaserade bankplattformen som erbjuder bankteknik som uppfyller principerna för islamisk bankverksamhet.

Den gjordes tillgänglig för kunder från slutet av 2020.

Över hela världen är över 1,8 miljarder muslimer finansiellt missgynnade och letar efter alternativa sharia-kompatibla lösningar för att hantera sin ekonomi. Den begränsade storleken på marknaden för sharia-kompatibla finansiella produkter har gjort det svårt för islamiska banker att möta kraven från en ny generation tekniskt kunniga kunder. Islamiska finansinstitut över hela världen letar efter sätt att omvandla och använda molnbaserade lösningar och API-drivna arkitekturer för att skapa ett öppet bankekosystem.

Mambus nya Sharia-kompatibla produkt gör det möjligt för islamiska banker att förbättra sina erbjudanden och öka varumärkeslojalitet genom att leverera en mer personlig service – allt i molnet. Genom att utveckla och lansera produkter på Mambu kan islamiska banker njuta av smidighet och snabbhet samtidigt som de förser sina kunder med produkter som är anpassade till deras etiska koder. Mambu arbetar redan med partners, som Ta3meed, ett ledande islamiskt fintechbolag inom handelsfinansiering, för att leverera innovativ digital finansiering för små och medelstora företag och investerare i det islamiska bankområdet.

En av de första Mambu-kunderna som gynnades av den nya produkten är Bank Islam Malaysia Berhad, en Malaysia-baserad bank som för närvarande håller på att lansera en ny 100 procent digital Shariah-kompatibel bank. Bank Islam syftar till att skapa en plattformsbaserad lösning för att möjliggöra tillgång till islamiska finansiella produkter som är baserade på riskdelning och rättvisa. Att bygga på Mambus komponerbara bankplattform gör det möjligt för Bank Islam att fullt ut omfamna fördelarna med molnet, montera komponenter och tjänster på ett flexibelt sätt, samtidigt som man ser till att Shariah-kompatibla produkter levereras till sina kunder.

– Vi ser digitalisering som en konkurrensfördel som hjälper Bank Islam att nå nya kunder och förse dem med produkter som är anpassade till deras värderingar. När vi samarbetar med en mängd partners kan vi ompröva vår affärsmodell och omvandla vår verksamhet. Detta ger oss ett unikt tillfälle att skapa ett öppet bankekosystem för att växa våra affärer och fungera som ett modernt, plattformsbaserat teknikföretag, säger Bank Islams verkställande direktör Mohd Muazzam Mohamed.

– Vi är mycket glada över att Bank Islam har valt Mambus plattform för att bygga upp sin CDX-verksamhet. Det är en ära att arbeta tillsammans med Bank Islam och deras uppdrag att förbättra tillgången till digitala banktjänster för den muslimska befolkningen genom att stödja ekonomisk utveckling och finansiell inkludering via internet och mobilbank. Bank Islam fortsätter att arbeta hårt för att vara den ledande islamiska banken i regionen och CDX-lösningen kommer att hjälpa dem ta nya steg framåt. Vi ser fram emot att samarbeta med dem, när de börjar på den här spännande nya fasen av sin resa, säger Elliott Limb, Mambus Chief Customer Officer.

Efter ett framgångsrikt 2020 med 100-procentig årlig tillväxt och med den senaste finansieringsrundan på 110 miljoner euro, fortsätter Mambu att erbjuda kunderna en plattform i världsklass för att bygga moderna, smidiga kundorienterade företag. Bank Islams CDX-lösning förväntas lanseras under andra kvartalet 2021.