I takt med snabba samhällsförändringar och en pandemi som omritat spelplanen, står Sveriges organisationer inför en ny rad av kritiska utmaningar.
Enligt en färsk rapport från SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling och SQMA – Swedish Quality Management Academy är behovet av kompetensförsörjning och integrering av AI några av de centrala frågor som kräver långsiktiga lösningar och strategiskt tänkande för att kunna möta framtiden.
“Sedan vår senaste studie från 2018 har organisationer behövt navigera i en ny verklighet med snabbare förändringstakt och större osäkerhet än någonsin tidigare,” säger Anders Fundin, forskningsledare vid SIQ. “Det är därför vi genomfört denna studie – för att identifiera de mest aktuella utmaningarna idag och förbereda organisationer för en hållbar framtid.”
Rapporten visar tydligt att kompetensbrist fortsätter att vara en utmaning både på kort och lång sikt.
“Kompetensförsörjning är en fråga som lyfts av både privat och offentlig sektor,” förklarar Anders Fundin. “Det som är spännande i årets studie är att det gäller både här och nu samt på lång sikt. Vi måste kunna hitta rätt kompetens för dagen men också behålla och utveckla för framtiden för att bibehålla relevans och konkurrenskraft.”
AI och digitalisering pekas ut som en annan avgörande framtidsfråga, men tillämpningarna skiljer sig åt mellan sektorerna.
”För offentlig sektor handlar det ofta om att hantera digitaliseringen och undvika digitalt utanförskap, medan den privata sektorn fokuserar mer på att integrera AI i verksamheten på bred front,” säger Anders Fundin. “Vår forskning tillsammans med Svenskt Kvalitetsindex visar att endast en av tre chefer anser att deras organisation har en tydlig AI-strategi – en brist som gör detta till en nationell fråga, inte bara en utmaning för enskilda verksamheter. ” Sverige halkar efter i globala rankingar när det gäller AI-relaterade frågor, och det krävs mer än att se AI som ett verktyg för att ersätta kundtjänst och liknande funktioner.
En annan av rapportens centrala slutsatser är att organisationers förmåga att förstå och möta kunders och intressenters behov har varit en prioriterad utmaning ända sedan den första studien 2012.
“Att förstå de människor vi är till för är en utmaning som fortsätter att vara aktuell i en värld där samhällsutmaningarna är många och förändringstakten hög,” säger Anders Fundin. ” Det faktum att detta fortfarande rankas bland de tio främsta utmaningarna för både privat och offentlig sektor är ett positivt tecken – det visar att organisationer har sina intressenter i fokus. Samtidigt vet vi, enligt forskning från EPSI, att behov, krav och förväntningar förändras allt snabbare, vilket gör det avgörande för organisationer att hålla kundens rörliga behov i ständig fokus.”
Rapporten lanseras under World Quality Week och finns tillgänglig för nedladdning på siq.se. Rapporten presenterar även en djupgående analys av skillnaderna i de främsta utmaningarna som organisationer i olika sektorer förväntas möta på 10 års sikt – en värdefull vägledning för långsiktig planering.
SQMA som initierades av SIQ 2012 är ett växande nätverk med idag elva lärosäten med forskning inom kvalitets- och verksamhetsutveckling: Chalmers tekniska högskola, Högskolan Väst, Jönköping University, Karlstads universitet, Kungliga Tekniska Högskolan, Linköpings universitet, Luleå tekniska universitet, Lunds universitet, Mittuniversitetet, Mälardalens universitet, Uppsala universitet.
SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling är en oberoende stiftelse och forskningsinstitut, instiftat av regeringen. SIQ:s uppdrag är att stimulera och bidra till en positiv kvalitetsutveckling i alla delar av det svenska samhället genom att skapa, samla och sprida kunskap för ett långsiktigt och hållbart utvecklingsarbete.
För att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle behöver vi se och förstå viktiga samband om vad som skapar värde för dem vi finns till för. Det kan vi bidra till. Våra undersökningar bygger på en vetenskaplig grund och ger insikter och råd om vad som skapar nöjda kunder och medarbetare och ger hållbar framgång – inte bara ur ett ekonomiskt perspektiv. Det har varit vår vision sedan starten 1989 och känns idag mer aktuellt än någonsin.