Inför 2017 får ni 5 snabba spartips
Hem IT-FINANS TRENDER Inför 2017 får ni 5 snabba spartips

Inför 2017 får ni 5 snabba spartips

Publicerat av: Redaktionen

Ett nytt år väntar runt knuten och för många innebär superåret 2017 nya löften och ett nytt tag om sparandet.

För att ge det nya året en rivstart delar vi med oss av 5 spartips för en bättre ekonomi nästa år!

1 – Gör en budgetInför 2017 får ni 5 snabba spartips 2

Lite administration kan vara kul när det ger nya insikter och dessutom hjälper dig att hushålla med dina resurser. Första steget är alltid att skapa dig en översikt över din ekonomi. När du vet hur dina inkomster och utgifter ser uten vanlig månad är det dags att göra en budget för året. Fundera på vad du vill uppnå under året och låt budgeten hjälpa dig att nå dina mål. Vill du till exempel öka ditt sparande, spara till en resa, betala av ett lån eller bara få pengarna att räcka till, är en budget ett väldigt bra verktyg.

Tips! Konsumentverket erbjuder en gratis budgetkalkyl du kan använda dig av och det finns även många andra gratis-mallar som bara är en googling bort.

2 – Sälj eller byt saker

Har du något hemma som du tröttnat på eller skulle kunna klara dig utan? Sälj det.

Andrahandsmarknader för allt från tv-spel och möbler till barnkläder och skor har vuxit rejält de senaste åren. Boka in dig på loppis eller sälj på nätet. På Facebook hittar du även sälj- och bytesgrupper värda att utforska. Att ge dina prylar ett nytt liv är både ekonomiskt och miljövänligt.

3 – Minska utgifterna

Ett klassiskt spartips, som kan bli en nätt summa på ett år, är att skippa utelunchen och istället ta med egen matlåda till jobbet. Enligt konsumentverket kostar en lunch ute runt 85 kronor medan hemgjord lunchlåda kostar runt 25 kronor. 85 kronor kanske inte låter som en stor summa men många bäckar små… Slår vi ut kostnaderna på ett år blir skillnaden nästan 15 000 kr eller 1200 kr i månaden.

Lunch varje dag på jobbet 85 kr * 240 dagar = 20 400 kr
Medtagen lunch 25 kr * 240 dagar = 6000 kr
Besparing: 14 400 kr

Byter du även ut take away-latten till termos-kaffe finns det fler tusenlappar att spara.

4 – Gör en bättre affär

Du har hört det förr, men det kan finnas pengar att spara på att byta leverantör. Det har aldrig varit enklare att jämföra att det knappast finns någon ursäkt att inte göra det. Kan du få en förmånligare försäkring, billigare el eller telefoni? Betalar du för streaming-, tidning- och musik-tjänster du kan klara dig utan? Kan du få ned dina lånekostnader genom att samla olika lån och krediter? Då är det dags att byta leverantör.

5 – Låt pengarna inte sitta stilla

Låt inte dina sparpengar ligga på ett sparkonto utan avkastning. Undersök marknaden och ta dig tiden till att placera om dina sparpengar till en sparform där du bokstavligen får valuta för dina pengar. Dagstidningar och sparexperter har varnat för räntefonder under 2017 och rekommenderat aktier istället. Vi vill slå ett slag för konsumentkrediter som tillgångsslag för den höga riskjusterade avkastningen. Oavsett hur du väljer att placera dina pengar är vårt tips till dig att välja något som får sparpengarna att växa.

Relaterade Artiklar