Hem NYHETERE-HANDEL Håll koll på din identitet under Black Friday

Håll koll på din identitet under Black Friday

Publicerat av: Redaktionen

På fredag stundar Black Friday, en shopping- och readag har blivit en av de största i Sverige. På UC ökar antalet tagna upplysningar på privatpersoner markant under den dagen, och vi vill uppmärksamma hur du kan förebygga att bli utsatt för en identitetsstöld i shoppingyran.

Håll koll på din identitet under Black Friday 3UC har under flera år arbetat med att löpande informera och sprida kunskap kring hur man som konsument kan öka sin medvetenhet och förebygga en identitetsstöld.

– ”Under en shoppingdag som denna vill vi påminna om att behandla sitt personnummer som en värdehandling. Det tåls att upprepas. Det är så enkelt att någon står bakom dig i kassakön, hör dig säga ditt personnummer och direkt har underlag för att beställa varor och tjänster i ditt namn”, säger Siri Bengtsson, affärsområdeschef för privattjänster på UC.

UCs tips på tryggare shopping under Black Friday

  • Bevaka ditt personnummer. I tjänsten ID-skydd ingår realtidsbevakning där du direkt kan se om en kreditupplysning har tagits på dig via UC. Är det något du inte känner igen är det enkelt att agera snabbt.
  • Undvik att uppge ditt personnummer muntligen till kassör eller motsvarande. Visa din legitimation istället.
  • Behandla och hantera din legitimation som en värdehandling.
  • Kvalitetssäkra de e-handelsbutiker du shoppar i och säkerställ att de har certifikat som uppvisar detta, exempelvis Trygg E-handel-symbolen eller något av UCs sigill.
  • Betalar du med kort direkt i e-handelsbutiken, gå igenom ditt kontoutdrag i efterhand och säkerställ att transaktionen stämmer överens med ditt köp.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>