Hem NYHETER Göteborgsprofessor får 50 miljoner till forskning om innovation och entreprenörskap

Göteborgsprofessor får 50 miljoner till forskning om innovation och entreprenörskap

Publicerat av: Redaktionen

Maureen McKelvey, professor på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, har fått 50 miljoner kronor inom ramen för Vetenskapsrådets Rådsprofessorprogram.

Göteborgsprofessor får 50 miljoner till forskning om innovation och entreprenörskap 3Pengarna ska användas för att fortsätta uppbyggnaden av en stark forskningsmiljö kring innovation och entreprenörskap i Göteborg.

Vetenskapsrådet utsåg i förra veckan årets Rådsprofessorer. Ett av bidragen går till Maureen McKelvey, professor i industriell ekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och nybliven ledamot av IVA. Bidraget är på fem miljoner kronor per år i tio år, med start 2018.

– Det här är stort för mig personligen, men givetvis även för mina kolleger och för Göteborgs universitet som helhet. Det ger oss möjlighet att satsa långsiktigt på ett område som är viktigt för samhällsutvecklingen, regionalt här i Göteborg och för Sverige som land, säger Maureen McKelvey.

Forskningsprogrammet som nu kan förverkligas tack vare bidraget från Vetenskapsrådet heter ”Entreprenöriella ekosystem: kunskap, innovation och entreprenörskap som medel för samhällsomvandling” och syftar till att driva fram en förnyelse av den teoretiska och empiriska förståelsen av hur kunskapsbaserade entreprenöriella ekosystem kan etableras och vidmakthållas för att kunna möta framtida samhällsutmaningar. Fokus ligger på det entreprenöriella ekosystemets kraft att revolutionera hur vi skapar tillväxt och välfärd. Frågor som kommer att studeras är till exempel hur entreprenörens roll ser ut i dag, och hur den kommer att förändras framöver till följd av exempelvis teknik- och kunskapsutvecklingen.

– Samhället förändras snabbt, och sätts under tryck av digitalisering, globalisering och regionalisering. För att inte halka efter måste vi forskare fokusera mot forskningsfrågor som är framåtblickande. För att lyckas måste vi vara djärva i vår forskningsansats, och det kommer vi att vara, säger Maureen McKelvey.

Syftet med Vetenskapsrådets Rådsprofessorsprogram är att skapa förutsättningar för
Sveriges mest framstående professorer att bedriva långsiktig forskning med stor potential, och bygga strategiska forskningsmiljöer av högsta kvalitet. Vetenskapsrådets Rådsprofessurer har delats ut vid tre tillfällen. Av sammanlagt 539 ansökningar har endast 29 beviljats. Den absoluta merparten av dessa har varit inom medicin, teknik och naturvetenskap. Endast tre har beviljats inom humaniora och samhällsvetenskap, varav Maureen McKelvey är en.

– Att jag och min forskningsgrupp får det här stora bidraget, i den hårda konkurrensen, är helt fantastiskt. Det är mycket få bidrag av den här storleken som går till samhällsvetenskap. Ännu ovanligare är att de går till ett nytt ämne. Det är en kraftfull signal att forskning om entreprenörskap och innovation är på frammarsch och även framgent kommer att påverka samhället. Vi kommer att fortsätta att bygga starka utbildningar och en stark forskningsmiljö kring entreprenörskap och innovation vid Göteborgs universitet,
säger Maureen McKelvey.

– Jag vill även lyfta fram våra samarbetspartners och finansiärer genom åren – Carl Bennet, Chalmers, EU, GU Ventures, IMIT, Riksbankens Jubileumsfond, SKF, Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur, VINNOVA och Stiftelsen Richard C Malmstens minne.

Maureen McKelvey har dubbel anledning att glädjas. Förutom bidraget från Vetenskapsrådet utsågs hon i förra veckan av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien till ledamot av IVA, avdelningen för företagande och ledarskap.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>