Modern fakturahantering ska hjälpa idrottsföreningar att få betalt

Svenskt föreningsliv blomstrar på många sätt, men i dag har många klubbar svårt att få tiden att räcka och ekonomin att gå ihop.

Modern fakturahantering ska hjälpa idrottsföreningar att få betalt 1

Att få in anmälningsavgifter och deltagaravgifter i tid är något som ställer till det för många. Därför har nu sex idrottsförbund gått ihop och tagit hjälp – av proffs. Alektum Group har tillsammans med IT-bolaget Candidator tagit fram en tjänst som ska hjälpa föreningarna att få betalt i tid och därmed få mer tid till att fokusera på just det sportsliga.

Inkassometoder med hot om rättslig påföljd funkar inte särskilt bra i föreningslivet. Men smarta system och rutiner för fakturering och reskontra kan göra skillnad och ersätter dessutom tidsödande manuellt arbete.

“Det finns inte en sportslig chans i världen att en förening med många gånger ideellt arbetande personer ska kunna klara sig utan smarta IT-system som håller koll på inkomster och utgifter, speciellt när det gäller deltagaravgifter som är avgörande för att ekonomin ska gå ihop”, säger Alexander Gustafsson Flink på Alektum Group.

Systemet håller koll och berättar för föreningen om en betalning inte kommit in i tid.

“Många gånger kan kassörer tycka att det är jobbigt att kräva in pengar, ofta från människor som de känner. Systemet kommer dock inte att skicka några inkassokrav. I stället kommer elektroniska tillsammans med postala påminnelser gå ut till föreningarnas medlemmar vid uteblivna betalningar”, berättar Alexander.

Utvecklingen av fakturahantering är en del av ett större förändringsarbete där IT-lösningar ersätter tungt manuellt arbete. Hittills har sex stycken förbund anslutit sig till tjänsten: skyttesport, skidskytte, konståkning, cykling, islandshäst och gymnastik.

“Tidigare har vi haft ett system som vi överlevt med men inte så mycket mer. Det har varit handpåläggning i varje steg. Detta nya system, som är effektivt och rationellt, kommer med stor sannolikhet tas emot med öppna armar av våra föreningar. Nu får vi mer tid för idrotten, mer tid för gymnastik!” säger Johanna Persson, verksamhetschef på Gymnastikförbundet, som är det senaste förbundet att ansluta sig till tjänsten.

Investeringen som dessa specialförbund gjort sprider sig nu runt om i Föreningssverige. Ett flertal andra förbund har redan visat intresse för systemet.