Gig-ekonomin växer men många kommer i kläm

Söndagens Agenda (23/2) hade ett intressant reportage om Gig-ekonomin.

Gig-ekonomin växer men många kommer i kläm 1Många som jobbar med korta uppdrag på det här sättet hamnar i kläm. De får dåliga löner och betalar inte skatt. Du som behöver hjälp hemma – avlöna på rätt sätt så gör du alla en tjänst. Att pressa priserna vinner ingen på i längden.

Det är både frestande och praktiskt att med en knapptryckning eller ett par, hitta en person som för en billig peng, kan hjälpa till med att montera möbler, köra till tippen eller kanske ta hand om berget av disk hemma.

Att ”gigga” kan vara ett bra sätt att tjäna lite extra men för det mesta får man inte inte ihop någon större inkomst trots många timmars arbete.

Den som giggar konkurrerar med många andra för att få ett uppdrag och ofta blir det omvänd budgivning, dvs den som begär minst i ersättning får uppdraget.

Reglerna kring hur man ska avlöna korrekt och hur uppdragstagaren ska betala skatt är fortfarande oklara. Skatteverket har ännu inte hittat ett system som håller. Det kan slå tillbaka på den som gör jobbet.

Om du vill ha hjälp hemma – ett engångsuppdrag eller regelbunden hjälp – kan du och vara säker på att du avlönar rätt genom att använda vår e-tjänst som sköter administrationen åt dig. Registrera personen som ska hjälpa dig, bekräfta kontraktet och aktivera olycksfallsförsäkringen innan uppdraget ska genomföras. Sen är det enkelt att betala ut lönen. Du får besked på din mail om hur mycket lön du ska betala ut och hur mycket skatt du ska betala in. RUT och ROT gäller.

Av Cecilia Brunnström