Freja eID Group AB (publ) meddelar idag att man tecknat avtal med tjänstepensionsbolaget Alecta om användning av Freja eID för digital identifiering för Alectas kunder, såväl de som är bosatta i Sverige som utlandssvenskar.
Funktionen väntas vara tillgänglig för Alectas 2,6 miljoner kunder under oktober 2021.
Cirka 660 000 svenskar är utflyttade och bosatta utomlands. För denna grupp är tillgången till e-tjänster, såväl privata som offentliga, begränsad då de inte alltid kan skaffa sig en svensk e-legitimation. I den tekniska lösning som Freja eID erbjuder kan en e-legitimation utfärdas även om en användare inte längre är registrerad i Statens personadressregister, SPAR.
Freja eID är en e-legitimation som finns i tre olika tillitsnivåer. Den högsta nivån, Freja eID Plus, har det statliga kvalitetsmärket Svensk e-legitimation, vilket oftast krävs för identifiering till offentliga e-tjänster. För privata e-tjänster väljer många företag mellannivån där det fysiska mötet för ID-kontroll inte är nödvändigt.
I mellanläget säkerställs identiteten genom en avancerad process för att validera användarinformationen. Detta inkluderar bland annat utläsning av information från pass, liveness-kontroll och jämförelse av ID-handling och ID-foto vilket görs av Freja eID:s personal med stöd av AI-teknik.
Genom att Alecta nu erbjuder sina kunder möjligheten att identifiera sig via Freja eID kommer även den kund som inte befinner sig i Sverige att kunna använda Alectas e-tjänster, så länge personen har ett giltigt svensk pass. På Alectas webbplats kommer kunderna att använda den mellersta tillitsnivån av Freja eID.
Alecta är förvaltare av tjänstepension sedan 1917, med uppdraget att ge kollektivavtalade tjänstepensioner så stort värde som möjligt för både företags- och privatkunder. Det gör Alecta genom god avkastning, bra kundservice och låga kostnader.
Alecta förvaltar drygt 1100 miljarder kronor åt sina ägare som är 2,6 miljoner privatkunder och 35 000 företagskunder.
Johan Henrikson, vd Freja eID Group kommenterar:
”Vi öppnar upp för en stor målgrupp som kanske inte är de första man tänker på när man talar om det digitala utanförskapet. Nu öppnar vi för åtkomst till en delmängd av alla de e-tjänster man kan behöva som utflyttad svensk och vi hoppas kunna presentera en lösning där man även ska kunna komma åt e-tjänster som kräver den högsta tillitsnivån Freja eID Plus. Detta kräver dock förändringar i det regelverk som omgärdar e-legitimering på den högsta tillitsnivån”.