Makroekonomisk oro och högre räntor ligger bakom den lugna transaktionsmarknaden inom Private Equity, där bolagen rustar sig för en eventuell framtida recession.
Samtidigt råder det osäkerhet kring hur transaktionsklimatet kommer se ut de kommande kvartalen då antalet exits har sjunkit drastiskt sedan mitten på 2022.
I investmentbolaget Coeli Private Equity AB har man dock börjat se några ljusglimtar när allt fler transaktioner har ägt rum hos portföljbolagen under andra kvartalet 2023, mer bestämt hos flertalet av de nordiska Private Equity-fonder Coeli Private Equity AB har investerat i sedan 2006. Exempel på investeringar är Litorina, Norvestor och Priveq som samtliga har gjort framgångsrika avyttringar under den senaste tiden.
Henrik Arfvidsson, VD och förvaltare på Coeli Private Equity AB, konstaterar att den ökade transaktionsaktiviteten är efterlängtad, men menar att det är för tidigt att säga om det är början på en ny trend på marknaden.
“Historiskt sett är det andra kvartalet ett mycket aktivt kvartal när det gäller transaktioner och ökningen vi ser var både vår förhoppning och förväntan. Vi kommer nu från historiskt låga nivåer vilket får oss att ändå märka förändringen. Men förstå mig rätt, vi befinner oss fortfarande på väldigt låga nivåer”, säger Henrik Arfvidsson.
Trots oron för en recession har liknande tillfällen historiskt sett visat sig vara ett attraktivt läge för Private Equity-investeringar. Detta kan illustreras tydligt via nedanstående graf där den genomsnittliga årliga avkastningen på förvärv, har varit särskilt hög på investeringar som gjorts under lågkonjunkturer.
Källa: DealEdge by Bain & Company & CEPRES.
Henrik Arfvidsson ser dessutom ökade möjligheter för företag att växa genom tilläggsförvärv i det nuvarande transaktionsklimatet, genom en så kallad ’Buy and Build’-strategi (sektorkonsolideringar) där man klassiskt sett skapar en hävstång både genom förvärv och organisk tillväxt.
”’Buy and Build’ är en attraktiv strategi för Private Equity-bolag i grunden då förvärvsmultiplar vanligtvis är högre för större bolag än mindre. Att då addera flera mindre bolag för att skapa ett större bolag resulterar inte bara i synergieffekter och starkare plats på marknaden, utan även i ett potentiellt arbitrage. Arbitraget uppstår som konsekvens av att förvärvsmultipeln ökar i takt med bolagets storlek och marginalförbättringar. För närvarande i denna lite trögare transaktionsmarknad blir ’Buy-and-Build’ extra intressant för företagsbyggare och oss investerare.”
Utöver attraktiva möjligheter poängterar dessutom Arfvidsson vikten av att kontinuerligt investera oberoende av marknadsförhållande för diversifieringens skull. Samtidigt ser han svårigheterna med att resa nya fonder då institutionella investerare är beroende av att det distribueras tillbaka kapital i systemet för att utfästa nytt kapital. Under slutet av 2022 och 2023 så har avsaknaden av exits orsakat en likviditetspress för många institutionella investerare.
Investerare med tillgång till kapital står dock inför en relativt unik marknadssituation då investeringar som gjorts av Private Equity-bolagen under svårare tider genererat attraktiva avkastningsmöjligheter, i enlighet med grafen ovan.
Erik Bäckström, vice VD och partner på Coeli, delansvarar över hela Coelis plattform av olika investeringar och ser möjligheter i den nuvarande marknaden.
”Det är inte för att man inte vill investera utan för att man nu inte har möjlighet att göra det. En slutsats av det blir att investerare med fritt kapital har ovanligt bra möjligheter till att investera i bra bolag med hög potential. På Coeli har vi en fortsatt stark tillgång till kapital och letar just nu aktivt efter nya investeringsmöjligheter. Så har man ett bra bolag med bevisad affärsmodell och starka kassaflöden och söker investerare så är vi en potentiell köpare och partner i nuvarande marknadsläge”, säger Erik Bäckström.