Sveriges bästa semesterabonnemang
TELENOR – Flest länder ”som hemma”
Telenor har en kul finess där de inkluderar några extra länder i din ”hemmasurf”. Förutom att du kan använda upp till 100GB inom EU, beroende på hur mycket data du har hemma, kan man även använda upp till 100GB i Thailand, Malaysia och Myanmar. Detta gör Telenor till segraren i ”Mest täckning” kategorin.
Under sommaren erbjuder Tele2 alla med abonnemanget Unlimited obegränsat med data även i USA:s mobilnät. Erbjudandet gäller för dig som har eller skaffar Unlimited mellan 21 maj – 31 augusti 2018 och aktiveras så fort du landar i USA. För EU gäller din surf som hemma förutom Unlimited där 30 GB in EU ingår.
Telia har samma villkor och kostnader i Sverige som inom EU. Samtliga abonnemang kan du använda på samma sätt inom EU som hemma i Sverige och deras största abonnemang är på 100GB.
När det kommer till EU roaming för Tre så kan deras abonnenter använda upp till 60GB data med Tre’s ”unlimited” abonnemang. För resterande abonnemang så har man samma volym i Sverige som inom EU.
COMVIQ, Hallon, Halebop och Vimla
Hos alla tre kan du använda data precis som hemma upp till 10GB. Har du 5GB i Sverige kan du använda 5GB inom EU men har du 40GB i Sverige kan du bara använda 10GB. Över 10GB får man betala extra per GB precis som man skulle göra om man överskrider sin volym i Sverige men prismodellerna varierar lite mellan operatörerna.
Hur är det med det finstilta?
I princip alla operatörer har klausuler för skäligt bruk (fair use policy). Tanken är att begränsa möjligheten för missbruk mellan EUs medlemsländer. Lite förenklat kan man säga du inte får använda ett Svenska abonnemang permanent utanför Sverige. Tanken med den nya EU-regleringen är att underlätta resor mellan länderna utan att mobilkostnaden ska skena iväg. De exakta tolkningarna och detaljerna för detta går att läsa på mobiloperatörernas hemsidor.
Varnande finger
De flesta telefoner idag har möjlighet att stänga av dataroaming men när du är ute och reser i EU måste du aktivera dataroaming. Befinner du dig i närheten av ett icke EU land måste du därför vara vaksam på att du inte hamnar på ett nät från grannlandet utanför EU. Ett exempel är att vissa grekiska öar ligger nära Turkiet och där finns det risk att telefonen hoppar över på ett turkiskt nät. Turkiet är in en del av EU och därför inte del av EU regleringen och priserna är betydligt högre där. Samma varning gäller även om du är i Östra delarna av Bulgarien, Hungern, Slovakien, Polen och Baltiska staterna.